<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Cvijanović: Crnadak trebao da zatraži stav institucija RS

Predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović je rekla da bi bilo normalno da Igor Crnadak, kao ministar iz Republike Srpske, bude zainteresovan za stavove Vlade RS-a o svakom važnom pitanju, pa tako i mehanizmu koordinacije, umjesto što je sav posao prepustio predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Denisu Zvizdiću.

11. februar 2016, 12:00

-Bilo bi logično i da je prije nego što je u Vijeću ministara BiH glasao za spornu odluku o mehanizmu koordinacije uporedio taj tekst s tekstom koji je usvojila Narodna skupština RS-a, a za koji je glasala i njegova partija - PDP. Da je uporedio, vidio bi razlike, rekla je Cvijanović komentarišući izjavu ministra vanjskih poslova BiH Igora Crnatka da on nije vidio komentare Vlade RS-a o spornoj odluci o mehanizmu koordinacije.

Osim toga, navela je u pisanoj izjavi, bilo bi logično i da je prije nego što je glasao za spornu odluku zatražio stav institucija RS-a, jer su one te koje imaju jednu od ključnih uloga u sistemu koordinacije i ukupnom procesu evropskih integracija, ali nije.

 -Ovako su institucije BiH odlučile da prebace 'vruć krompir' u ruke EU, koja trenutno ima većih problema nego da se bavi jeftinim trikovima. Da se tako podnosi aplikacija po sistemu „evo vama aplikacija, pa vi sad gledajte u Briselu šta ćete s tim“, onda bi tom triku pribjegli i pametniji od BiH. Ali, nisu, baš zato što su pametniji, i što se to tako, jednostavno, ne radi, dodala je.

-Da bismo spasili što se od obraza spasiti može, gospodinu Crnatku i institucijama BiH predlažem da se uozbilje i da iniciraju sastanak na kojem će se provesti usaglašavanje svih nivoa vlasti o rješenju o mehanizmu koordinacije, kao i o drugim stvarima bez kojih BiH ne može podnijeti kredibilnu aplikaciju, niti provoditi dalje korake na evropskom putu –navela je Cvijanović.

-Što se tiče Zvizdićevih komentara da je posao na usaglašavanju o mehanizmu koordinacije trajao osam mjeseci, tvrdim da nikada nije organizovan nijedan sastanak na koji su bili pozvani predstavnici Vlade RS-a na kojem se razgovaralo o konkretnim rješenjima o mehanizmu koordinacije-navela je premijerka RS-a u saopštenju.