<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Ovako norveška državna televizija seksualno obrazuje djecu

PUBERTET

Žena otklanja peškir muškarcu koji je upravo završio sa tuširanjem. Scena zauzima mjesto u garderobi. Nakon što je muškarac totalno razgolićen, djevojka bez razmišljanja počinje dodirivati penis, koji već po drugi put, okupira 100 posto ekrana.

11. februar 2016, 12:00

Ali bez obzira na upozorenje YouTubea – “ovaj video bi mogao biti neprikladan za određene gledaoce” – ovo nije porno film. Naime, ova emisija je dio “Newton” nacionalnog TV doprinosa seksualnom obrazovanju djece.

Teme kao što su rast, mutiranje, pojava dlaka, reprodukcija ili seks, se prezentuju publici koja uključuje prvenstveno djecu, koristeći jednostavan jezik, didaktički i direktno. Vrlo direktno. “Cilj nam je da budemo jasni i zato koristimo prave modele da bi pojasnili kako se tijelo djeteta transformira u odraslo”, kaže Erling Normann, glavni i odgovorni za “Newton”; naučni show koji je odlučio šokirati javnost ovom produkcijom. “Poričemo bilo kakvu seksualnu konotaciju”, dodao je.

Prizori muških dijelova tijela okupiraju TV. Tako počinje “Penis”, prva epizoda.

Ova epizoda objašnjava publici kompleksnost muškog svijeta. Sada kada si dijete, svoj “pipi” koristiš samo za uriniranje. Ali eventualno ćeš ga koristiti za nešto više - ovako Line Jansrud, voditeljica emisije, pozdravlja publiku. Bez bilo kakvog uvoda, lekcija počinje.

Rast penisa, njegovih dijelova, pojava dlaka, rast testisa, proizvodnja sperme su objašnjeni kroz ilustracije, crteže na tablama i pravim ljudskim tijelima koji se prikazuju i dodiruju bez oklijevanja. I sve to u nešto manje od šest minuta.

Voditeljica, veselim tonom, objašnjava funkcije penisa kao i sperme, te naglašava da sperma primarno služi za pravljenje djece. Ali dječaci, bila bi dobra ideja da odgodite to na neko vrijeme - zaključuje Jansrud.

Drugi prizor, ovaj put je vagina u pitanju i voditeljica prelazi na poglavlje “Vagina i menstruacija".

Jansrud i ovaj put koristi fotografije i modele od krvi i mesa koji prikazuju anatomiju vagine, lokaciju jajnika i maternice, te funkcije procesa kao što su menstruacija i ovulacija.

"Prednost “Puberteta” je to što je emitiran na nacionalnoj televiziji. Također, poglavlja se mogu naći na internetu. Svaka osoba im može pristupiti”, objašnjava Normann, koji priznaje da je gledao emisiju sa svojom 11-godišnjom djecom. “Uživali su u emisiji i iskoristio sam tu priliku kako bih diskutirao o seksu sa njima”, dodao je.

Emisija nema ograničenja po pitanju godina. Prikladna je za sve tipove publike.“Norveška regulatorna agencija je utvrdila da će ograničenje nastupiti samo ako sadržaj bude štetan za mladu publiku.” 

“Pubert ne šteti nikome. Upravo suprotno”, zaključuje Normann.

novi.ba