<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

George Soros: Pitanje je vremena koja će se tvorevina prva raspasti, EU ili Rusija

UNIŠTENJE

- Prema mišljenju Sorosa, Putinov cilj je uništenje i dezintegracija Evropske unije te kako je najbolji put da ruski lider dođe do toga preplavljivanje EU-a sirijskim izbjeglicama

12. februar 2016, 12:00

Milijarder i investitor George Soros je poručio kako ruski predsjednik Vladimir Putin želi uništiti Evropsku uniju (EU), javlja Anadolu Agency (AA).

Soros je u najnovijem članku za "Project-syndicate" naveo kako se američki i evropski čelnici grdno varaju ako misle da im je Putin saveznik u borbi protiv teroristia ISIS-a.

Prema mišljenju Sorosa, Putinov cilj je uništenje i dezintegracija Evropske unije te kako je preplavljivanje EU-a sirijskim izbjeglicama najbolji put da ruski lider dođe do svoga cilja.

"Ne postoji razlog da se vjeruje kako je Putin intervenisao u Siriji kako bi pogoršao krizu, ali jednom kada je ruski predsjednik vidio priliku da dezintegriše EU, zgrabio ju je objeručke. Prikrio je prirodu svog djelovanja, govoreći o saradnji protiv zajedničkog neprijatelja, ISIS-a", naveo je Soros.

Naglašava kako su u utrci za moći i dominacijom, EU i Rusija na suprotnim stranama.

"U utrci za opstanak na svjetskoj sceni, EU i Putinova Rusija su protivnici. ISIS je prijetnja i za EU i za Rusiju, ali ta se prijetnja ne smije precijeniti. Napadi ekstremista ne mogu se uporediti s velikom prijetnjom koja stiže iz Rusije. Rusija i EU bore se protiv vremena, pitanje je samo koja će se tvorevina prva raspasti", piše Soros u autorskom tekstu.