<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Haos u Atini: Seljaci napali ministarstvo /FOTO

Atina

Više hiljada grčkih poljoprivrednika sukobilo se s policijom ispred zgrade Ministarstva poljoprivrede u Atini zbog reforme penzionog sistema i podizanja poreza.

12. februar 2016, 12:00

Zemljoradnici, koji su trajektom došli sa ostrva Krit, bacali su paradajz i kamenice i sukobili se s policijom ispred zgrade ministarstva.

Nakon pokušaja zemljoradnika da "simbolično" okupiraju ministarstvo, policija je upotrijebila suzavac kako bi rastjerala masu demonstranata.

Predstavnici zemljoradnika počeli su dvodnevni štrajk i zahtijevaju od vlasti Atini da odustanu od najavljenih reformi penzionog sistema. 

Dopisnica „Gardijana“ navodi da se „nevjerovatne scene“ mogu vidjeti u glavnom gradu Atine. Kako kaže, oblast oko Ministarstva privrede liči na ratnu zonu. 

Osim toga, demonstranti prijete da će blokirati glavne puteve u gradu. Na lice mjesta poslato je nekoliko policijskih jedinica. 

Rekli smo da ćemo otići u rat i tako smo mislili. Vlada mora da shvati da je ovo – ili mi ili oni. Nećemo popustiti oko mera koje znače naše preživljavanje. Samo porezi koji su predloženi mogu da nas ubiju“, kaže Manolis Gazakis, jedan od demonstranata.

Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

.

Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

.

Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

.

Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

.

Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

.

Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

.