<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Međunarodna grupa za podršku Siriji: Čim dobijemo zeleno svjetlo humanitarni konvoj može krenuti prema Siriji

ŽENEVA

Sastankom u sjedištu UN-a u Ženevi predsjedavali su specijalni izaslanik Ujedinjenih naroda za Siriju Staffan de Mistura i generalni sekretar Norveškog vijeća za izbjeglice Jan Egeland

13. februar 2016, 12:00

U Ženevi je okončan prvi sastanak 17-člane Međunarodne grupe za podršku Siriji (ISSG) na kojem se razgovaralo o potrebnim mjerama kako bi se osigurala isporuka humanitarne pomoći sirijskom narodu koji se nalazi na teritoriji pod opsadom, a sve u cilju konačnog rješavanja sirijske krize, javlja Anadolu Agency (AA).

Sastankom u sjedištu UN-a u Ženevi predsjedavali su specijalni izaslanik Ujedinjenih naroda za Siriju Staffan de Mistura i generalni sekretar Norveškog vijeća za izbjeglice Jan Egeland.

De Mistura i Egeland su nakon sastanka novinarima kazali da humanitarni konvoj može krenuti prema Siriji čim od strana u sukobu dobiju odobrenje.

"Čim dobijemo zeleno svjetlo od strana u sukobu, humanitarni konvoj bi vrlo brzo mogao krenuti u područja koja su pod opsadom u Siriji", rekli su zvaničnici.

Istakao je da su sve članice Međunarodne grupe za podršku Siriji (ISSG) tokom sastanka izrazile želju da se osigura isporuka pomoći sirijskom narodu koji se nalazi na područjem pod opsadom.

Dodali su da će se sa predstavnicima članica Međunarodne grupe za podršku Siriji (ISSG) u srijedu ponovo sastati.

Inače, Ujedinjene nacije (UN) su saopćile u petak da se nadaju da će početi s isporukom humanitarne pomoći opkoljenim regijama u Siriji u narednih 24 sata. Plan o isporuci pomoći dio je paketa mjera dogovorenog među 17-članom Međunarodnom grupom za podršku Siriji (ISSG) u Minhenu u petak. Grupa se također saglasila da zatraži "prekid neprijateljstava" širom Sirije.

Na sastanku u Ženevi su učestvovali predstavnici 17 zemalja Međunarodne grupe za podršku Siriji (ISSG), uključujući SAD, Tursku i Rusiju.