<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Velike ljubavi na velikom platnu: 25 nezaboravnih filmskih parova

FILM

Podjećamo se na nekoliko legendarnih parova s velikog platna...

14. februar 2018, 12:00

Valentinovo je tu, a ako niste jedan od onih koji će vlastitu škrtost pokušati opravdati otrcanom isprikom da je sve ovo samo "kapitalistički izmišljotina", danas ćete provoditi "posebno" vrijeme s osobom koju volite.

Možda padne neki dar, odlazak na večeru ili koncert, a ako ipak odlučite dan provesti u krevetu, gledajući romantične filmove (između ostalog), podsjetit ćemo vas na nekoliko legendarnih parova s velikog platna pa vam možda to pomogne kod izbora.

25. Fox Mulder & Dana Scully

Filmovi: Dosjei X (X-Files)

Glumci: David Duchovny & Gillian Anderson

Bili su i ostali "mokar san" svih fanova kultne SF serije, a njihova kemija nastavila se i na velikom platnu i mnogi će reći da je upravo njihov specifični i hladnjikavi odnos jedan od velikih magneta franšize koja opstaje već 23 godine.

24. Bob Harris & Charlotte

Film: Izgubljeni u prijevodu (Lost in Translation)

Glumci: Bill Murray & Scarlett Johansson

On je stari ofucani američki glumac, a ona dvadesetineštogodišnjakinja koja se dosađuje u hotelu. Nakon što se upoznaju, počinje jedna od najzanimljivijih romantičnih priča u filmu, a film se nije svidio jedino Japancima koji smatraju da ih je Sofia Coppola prikazala kao smiješne male žute ljude.

23. Jack Foley & Karen Sisco

Film: Daleko od očiju (Out of Sight)

Glumci: George Clooney & Jennifer Lopez

Clooney i Lopez vjerojatno vam nikada ne bi pali na pamet, ali ovaj netipični par iz odličnog Soderberghovog filma ima jednu od najseksi scena na filmu i prema mišljenju mnogih fanova, jedan su od najljepših filmskih parova.

22. Alvy Singer & Annie Hall

Foto: Annie Hall

Glumci: Woody Allen & Diane Keaton

Woody Allen možda nije vaš omiljeni "lover boy" s velikog platna, ali "Annie Hall" je legendarna romantična komedija. Štoviše, toliko je dobra da je osvojila četiri Oscara i dan danas se smatra jednom od najboljih ikad.

21. Mickey Knox & Mallory Wilson Knox

Film: Rođeni ubojice (Natural Born Killers)

Glumci: Woody Harrelson & Juliette Lewis

Oni nisu normalni. I to ne u smislu "luckasti su" nego kao stvarno "idu po Americi i ubijaju ljude" ludi. Iako su kombinacija Bonnie & Clyde i Kita & Holly iz Malickova "Badlandsa", na kraju smo se odlučili za njih.

20. Carrie Bradshaw & John James "Mr. Big" Preston

Filmovi: Seks i grad (Sex & The City)

Glumci: Sarah Jessica Parker & Chris Noth

Počelo je u seriji, a nastavilo u filmovima. Iako tipovi vjerojatno nikad neće shvatiti što je toliko privlačno u njihovom odnosu, ali djevojkama je bilo itekako važno da ovo dvoje završi zajedno.

19. Bilo koji par iz "Zapravo ljubav"

Film: Zapravo ljubav (Love Actually)

Glumci: Svi

Richard Curtis uspio je napraviti apsolutnu džumbus. Uzeo je sve klišeje romantičnih komedija, strpao ih u jedan scenarij i snimio božićni film. Rezultat je jedan od najomiljenijih (ali i najomraženijih) filmova svih vremena. Previše patetike, melodrame, paralelnih priča, likova i općih mjesta, ali sve savršeno funkcionira.

18. Patrick Verona & Kat Stratford

Film: 10 stvari koje mrzim kod tebe (10 Things I Hate About You) 

Glumci: Heath Ledger & Julia Stiles

Kad Shakespeareovu "Ukroćenu goropadnicu" iz Italije prebacite u američku srednju školu, dobivate jedan od najboljih romantičnih filmova devedesetih... Koji nije "Romeo & Julia", iako i taj zaslužuje mjesto na listi, ali nije gore iako je odličan.

17. Bridget Jones & Mark Spencer Darcy

Film: Dnevnik Bridget Jones (Bridget Jones Diary)

Glumci: Renee Zellweger i Colin Firth

Ona je zbunjena debeljuca, on zbunjeni i odsutni dobričina i stvoreni su jedno za drugo. No, tu je i Hugh Grant koji ovog puta, na veliko iznenađenje svih gledatelja, nije "onaj zbunjeni".

16. Noah Calhoun & Allison "Allie" Hamilton

Film: Bilježnica (The Notebook)

Glumci: Ryan Gosling & Rachel McAdams

Malo je tko očekivao da će se film Nicka Cassavetesa pretvoriti u jedan od hitova godine, ali ljubav dvoje mladih tijekom četrdesetih godina prošlog stoljeća u Sjevernoj Karolini, razoružala je publiku i pretvorila film u kultnu romantičnu dramu.

15. Joe Bradley & Anya "Smitty" Smith

Film: Praznik u Rimu (Roman Holiday)

Glumci: Gregory Peck & Audrey Hepburn

Film snimljen prema scenariju Daltona Trumba koji je u to vrijeme bio na "crnoj listi" i nakon godina i godina i dalje djeluje nevjerojatno svježe. Štoviše, usporedimo li ga s mnogim formulaičnim modernim filmovima, film iz 1953. ne samo da se drži nego i djeluje modernije.

14. Anna Scott & Will Thacker

Film: Ja u ljubav vjerujem (Notting Hill)

Glumci: Julia Roberts & Hugh Grant

Kad kralj i kraljica romantičnih komedija udruže snage, rezultat MORA biti hit, a "Notting Hill" Rogera Michella je upravo to. Jer ona je samo djevojka koja stoji ispred dečka i želi da je zavoli.

13. Robert Kincaid & Francesca Johnson

Film: Mostovi okruga Madison (Bridges of Madison County)

Glumci: Clint Eastwood & Meryl Streep

On je fotograf, a ona usamljena kućanica. Njihova je veza trajala samo četiri dana i oboje će to vrijeme pamtiti do kraja svojih života. Prljavi Harry dohvatio se bestselera Roberta Jamesa Wallera i snimio jedan od najboljih romantičnih filmova svih vremena.

12. Jerry Maguire & Dorothy Boyd

Film: Jerry Maguire

Glumci: Tom Cruise & Renee Zellweger

"You had me at hello" je sve što ćemo napisati.

11. Molly Jensen & Sam Wheat

Film: Duh (The Ghost)

Glume: Demi Moore & Patrick Swayze

Ako ste ga pogledali kao već formirana odrasla osoba, količina patetike mogla bi biti previše za vas (osim ako joj niste skloni), ali ako ste ga pogledali baš u pravo vrijeme, "Unchained Melody" zauvijek će biti "pjesma iz Duha" iako je bila hit još pedesetih.

10. Harry Burns & Sally Albright

Film: Kad je Harry sreo Sally (When Harry Met Sally)

Glumci: Billy Crystal & Meg Ryan

Ako nemate vremena za tri Linklaterova filma, ovo je jedan koji prilično simpatično prikazuje sve uspone i padove jedne moderne veze. Doduše, Meg Ryan je mogla zauzeti još barem pet mjesta na listi, ali odlučili smo se za najbolji rom-kom koji je snimila.

9. Rick Blaine & Ilsa Lund

Film: Casablanca

Glumci: Humphrey Bogart & Ingrid Bergman

Tiha žrtva je smrtonosno oružje na filmu, a "Casablanca" je kvintesencijalno remek djelo koje ga ima u arsenalu. I dalje je cool, i dalje se citira i dalje je referenca. To dovoljno govori o utjecaju.

8. Jesse & Celine

Filmovi: Prije svitanja, Prije sumraka, Prije ponoći

Glumci: Ethan Hawke & Julie Delpy

Neki će filmove Richarda Linklatera doživjeti kao beskonačno dugu priču, ali veza dvoje ljudi na filmu nikada nije bila uvjerljivija i stvarnija.

7. Rocky & Adrian Balboa

Filmovi: Rocky

Glumci: Sylvester Stallone & Talia Shire

Ona je tiha ženica, a on jedva govori. No, kad on onako prebijen povikne "Adrian", a ona mu poleti u zagrljaj - to je to.

6. Clarence & Alabama Worley

Film: Prava romansa (True Romance)

Glumci: Christian Slater & Patricia Arquette

Quentina Tarantina nikad nismo doživljavali kao nekog tko nam je dao velike ljubavi na velikom platnu, ali priča Clarence i Alabama je zakon. Možda nije jedna od najvećih u povijesti kinematografije, ali je najviše cool.

5. Bella Swan & Edward Cullen

Film: Sumrak saga (Twilight)

Glumci: Kristen Stewart i Robert Pattinson

Ovo možda i jest jeziva priča o 100-godišnjaku koji zavodi maloljetnicu, ali tinejdžeri i starije žene, priču su popušili i to im ne možete oduzeti.

4. Carl & Ellie Fredricksen

Film: Nebesa (Up)

Da bi vas nečija ljubavna priča rasplakala potrebno je otprilike sat i pol, ali to što je Disney uspio u samo nekoliko minuta osiguralo im je visoko mjesto na listi.

3. Scarlett O'Hara & Rhett Butler

Film: Prohujalo s vihorom (Gone With The Wind)

Glumci: Vivien Leigh & Clark Gable

Svatko bi očekivao da će par iz filma snimljenog 1939. do 2016. ispariti iz sjećanja, ali to je daleko od istine. Štoviše, film Victora Fleming i danas se odlično drži, a "frankly my dear, I don't give a damn" i dalje je prilično kul trenutak.

2. Han Solo & Leia Organa

Filmovi: Zvjezdani ratovi (Star Wars)

Glumci: Harrison Ford & Carrie Fisher

Iako ih mnogi možda i ne doživljavaju kao jedan od najvećih filmskih parova, nemoguće je poreći da su Han i Leia upravo to, a budući da su i dio jedne od najuspješnijih franšiza u povijesti, zaslužuju drugo mjesto.

1. Jack Dawson & Rose DeWitt Bukater

Film: Titanic

Glumci: Leonardo DiCaprio & Kate Winslet

Nekada su to možda bili Audrey i Gregory ili Vivien i Clark, ali našoj generaciji to će sigurno biti Leo i Kate. Nećemo si lagati, sviđalo vam se to ili ne, ovo je ultimativna ljubavna priča. Čak i onima koji nisu zaboravili da ga je pustila da potone iako je na vratima bilo mjesta za još jednu osobu.

Index.hr