<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Vojislav Šešelj: Ne interesuju me presude Haškog tribunala

BEOGRAD

- Haški optuženik Vojislav Šešelj rekao je danas povodom najave Haškog tribunala da će mu presudu izreći 31. marta, da ga nikakve presude ovog suda ne interesuju te da dobrovoljno neće otići u Hag

13. februar 2016, 12:00

Haški optuženik i predsednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj, povodom najave Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, da će mu presudu izreći 31. marta, rekao je da dobrovoljno neće ići u Hag te da ga nikakve njihove presude ne interesuju, javlja Anadolu Agency.

"To mene ne interesuje, ja sam Haški tribunal ubedljivo pobedio. Posle 12 godina tamnice, izbacili su me bukvalno iz ševeningenskog zatvora", rekao je Šešelj.

Kako je saopštio Haški tribunal, presuda Vojislavu Šešelju biće izrečena 31. marta, a u odluci, koju je potpisao predsedavajući sudija Žan-Klod Antoneti, vlastima u Srbiji se nalaže da "preduzmu sve neophodne mere kako bi obezbedili prisustvo optuženog izricanju presude".

Haški tribunal je dalo i rok vlastima u Beogradu da ga, u slučaju da postoje teškođe u sprovođenju tog naloga, o tome obavesti do 15. marta.

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju optužio je u januaru 2003. godine Vojislava Šešelja da je podsticao zločine protiv čovečnosti i za kršenje zakona i običaja ratovanja na području Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Vojvodine.

Dobrovoljno se predao Haškom tribunalu 24. februara 2003., a u pritvoru je četiri i po godine čekao početak suđenja, do novembra 2007. U novembru 2014. godine privremeno je, zbog lošeg zdravstvenog stanja i radi lečenja, oslobođen do izricanja presude.