<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Buka u zmajevom hmeljnom gnijezdu: Zmajska pivovara, zagrebačko pivsko čudo

Craft

A jednom kada popiješ dobro pivo, smučiće ti se sve te dobro reklamirane žute vode, često jeftinije od same vode.

14. februar 2016, 12:00

Walter White, zasigurno najpoznatiji hemičar novog doba, izabrao je da posljednje dane svog života u potpunosti posveti ovoj nauci. E sad, ne moraš biti Walter da napraviš svoje pivo, naprotiv, treba ti samo malo volje, jer recepti su na sve strane, internet je prepun pozitivnog hmeljnog iskustva. U regiji, craft pivarstvo, iz pionirskog, prelazi u ozbiljan biznis, od kojih se može solidno živjeti.

A jednom kada popiješ dobro pivo, smučiće ti se sve te dobro reklamirane žute vode, često jeftinije i od same vode. Craft pivo znači shvatiti pivo i koliko je besmisleno hvaliti se ogromnim količinama popijenog piva, kada je kvalitet piva ono o čemu treba govoriti. Zanatsko ili kraft pivarstvo to zasigurno jeste.

Buka će vas kroz nekoliko narednih tekstova uvesti u svijet craft pivarstva.  Lokalni pivari u Banjaluci se polako bude, najavljuju ozbiljan festival crafta na proljeće....

Ideja nam je da u narednim mjesecima posjetimo najveći broj regionalnih craft pivnica, da promovišemo i pivo kao zanatstvo ali i kao kvalitetan napitak, koga je masovna proizvodnja svela na dobro reklamiranu hladnu žutu tekućinu.

Za početak smo, zajedno sa grupom banjalučkih pivara, izabrali Zmajsku pivovaru, definitivno pivarsko čudo, koje je za samo nekoliko godina svog postojanja uspjelo da se nametne kao proizvod vrijedan pomena, ne samo na hrvatskom, već i na svjetskim tržištima.

za Zmajskog stoje partneri i suvlasnici Andrej Čapka i Hrvoje Čirjak, u pivari kao majstori rade Bojan Pap i Mario Žerjav, što je vrlo važno naglasiti, kako kaže sam Andrej koji nam je bio domaćin u obilasku, jer možeš imati brdo skupe opreme, ali ako nemaš dobrog kuhara piva, onda ti to ništa ne vrijedi.

U svojoj pivnici proizvode dvije vrste piva – Pale ale i Porter, te limitiranu ediciju Indian Pale ale Pozoj, koju smo imali priliku i probati, iako trenutno vlada solidna nestašica ovog piva.

Andrej, bivši programer, čovjek koji je napustio dobro plaćeni posao u programerskoj branši i krenuo u rizik pivarstva,  kaže da su imali vrlo jednostavnu poslovnu filozofiju, a to je da sve mora biti kvalitetno, od opreme do procesa proizvodnje. Da bi dobili svoje kvalitetno pivo, ništa nisu prepuštali slučaju. Sam početak  je trajao oko dvije godine – od samog osnivanja firme, razrade poslovnog plana, preko dobijanja kreditnih sredstava i sređivanja finansija, pronalaska prostora,  kupovine opreme, čekanja da se ista napravi i ugradi…

Oprema je posebno važna, a u Zmajskoj se trude da nabave sve što je neophodno kako bi sačuvali zaposlene i svoje vrijeme, pa mašine obavljaju sav posao, u kojem su bolje od ljudi. Samo punionica, recimo. košta oko 200 000 eura, ali zato perfektno radi posao. Početna investicija pivnice je bila oko

3 000 000 kuna, i pored velike lične investicije partnera, uzeli su i  značajan dio kreditnih sredstava. Biznis plan je zamišljen u narednih 15 godina, kada očekuju do 10 ukupno zaposlenih u Zmajskoj.

Ulaganja su nastavljena i svaki zarađeni novac investiraju u novu opremu, ali već sada je jasno da su na dobrom putu. Andrej dodaje da sa opremom nema kompromisa i da su iz svog iskustva naučili da ma kako bio skup neki komad opreme, taj komad opreme nikad nije zakazao.

Zmajska je pivovara u potpunosti samostalan pogon, tu je i punionica kapaciteta 3500 boca na sat s etiketirnicom, parom pogonjena kuhaonica. Rezultat je jako dobro ocijenjeno pivo na RateBeeru i Untappdu, portalu i aplikaciji za ocjenjivanje piva. Treba naglasiti da male pivare proizvode značajno manje piva nego velike, tako da pivara ovog tipa proizvede godišnje piva koliko velike proizvedu za nekoliko dana. Tu je negdje i odgovor na pitanje o kvalitetu.

Potražnja je veća od ponude i za sada uglavnom pokrivaju hrvatsko tržište, a što se tiče regije, Sloveniju i stidljivo Srbiju. Nažalost, Zmajskog piva nema u Bosni i Hercegovini, ali je za nadati se da će se to skorije promijeniti.

Do tada, ne propustite priliku da probate ovo pivo, kad god vam se pruži prilika.

A mi nastavljamo sa pričom o craft pivu. Ako smatrate da neku pivaru treba posjetiti, budite slobodni da nam je preporučite. A do tada, pravite svoje pivo, nije teško. I Andrej je počeo iz garaže, kao i većina velikih pivara, možda baš vas naredne posjetimo. Do tada, pogledajte fotografije iz Zmajske pivovare.

Pivili!