<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Željka Cvijanović: Srpski ministri u Savjetu ministara nanose ogromnu štetu RS

Komentarišući tvrdnje ministra inostranih poslova u Savjetu ministara Igora Crnatka da mu niko iz RS nije rekao šta ne valja u usvojenom mehanizmu koordinacije, predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović je rekla da to govori o tome da samo Crnadak nije shvatio da je sve već rečeno.

14. februar 2016, 12:00

 "Sve je to rečeno, samo Crnadak nije shvatio, pa ću dodati par pojašnjenja. Na primjer, Crnatkova priča kako je u Kolegijumu za evropske integracije zadržana pozicija predsjednika Vlade Republike Srpske i kako je zadržan konsenzus pri odlučivanju je samo bezuspješni pokušaj da se opravda što nije ispoštovao zaključke institucija Republike Srpske", istakla je Cvijanović.

Ona je rekla da je u prvobitno definisanom sastavu Kolegijuma, kroz ulogu koju su imali predsjedavajući Savjeta ministara i dva entitetska premijera bila je zaštićena uloga RS s obzirom na činjenicu da ovaj entite, kako Cvijanović tvrdi, raspolaže sa više od 70 odsto ustavnih ovlaštenja za provođenje evropskih obaveza. 

"U izmijenjenom konceptu Kolegijuma, uloga entitetskih premijera je svedena na nivo kantona i Brčko distrikta, a uloga entitetskih premijera pripisana je i 'velikodušno dodijeljena' zamjenicima predsjedavajućeg Savjeta ministara. Ono što Crnadak ne želi da razumije jeste činjenica da predsjedavajući Savjeta ministara ili njegov zamjenik, sve i kad dolaze iz Republike Srpske, ne mogu djelovati u ime Vlade Republike Srpske, već to mogu jedino njeni predstavnici", precizirala je predsjednica Vlade Republike Srpske. 

Ona je naglasila da to dovoljno govori o tome kakav odnos pokazuju i Crnadak i njegove kolege ministri koji dolaze iz Republike Srpske. 

"Osim toga, Kolegijum je napravljen po uzoru na takozvani Državni odbor za investicije koji su već ranije osporili i Vlada i Narodna skupština Republike Srpske, upravo zbog devijacije da o stvarima koje su u nadležnosti entiteta glavnu riječ vode predsjedavajući Savjeta ministara i njegova dva zamjenika", istakla je Cvijanović. 

Ona je rekla da je napravljena suštinska izmjena i greška i kod načina odlučivanja

"Umjesto opšteg konsenzusa sadašnjom Odlukom, koju je usvojio Savjet ministara, predviđa konsenzus prisutnih. Namjera je jasna, oni u stvari znaju da RS ne može učestvovati u nečemu što je već s aspekta ustavnih nadležnosti osporeno, pa će onda odlučivati konsenzusom prisutnih, izbacujući iz tog procesa bilo kakav uticaj i ulogu institucija Republike Srpske", rekla je premijerka RS.