<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Crnadak: Predaja aplikacije veliki događaj za BiH, mehanizmom koordinacije RS zaštićena

Mehanizam koordinacije

Igor Crnadak, ministar inostranih poslova BiH, izjavio je danas u Banjaluci da Vlada Republike Srpske još uvijek nije rekla da li zaista nešto ne valja u usvojenom mehanizmu koordinacije,

14. februar 2016, 12:00

 Ako misle da nešto ne valja treba da konačno kažu šta je to i popravićemo, napravićemo izmjenu koju treba. U svakom slučaju i ovo što imamo danas je mehanizam u kojem je RS zaštićena i njene nadležnosti su u potpunosti uvažene", kazao je Crnadak i podsjetio da se bez mehanizma koordinacije ne može odgovoriti ni na jedno pitanje iz upitnika koji Evropska komisije dostavi BiH.

Crnadak je konferenciju za novinare održao u prostorijama PDP-a, stranke čiji je potpredsjednik, povodom sutrašnje predaje aplikacije za članstvo BiH u Evropskoj uniji.

"Predaja aplikacije je veliki događaj i za BiH i za RS. Za PDP ovo je isto važan dan jer od samog osnivanja 1999. evropska RS je bila jedan od naših ključnih ciljeva. RS želi u evropu, RS tamo pripada i nikome se ne smije dozovoliti da narod RS spriječi da postani dio evropske porodice", rekao je Crnadak i dodao da je ponosan što će sutra kao član delegacije BiH ujedno predstavljati i RS.

Naglasio je da je jedan od najvažnijih uspjeha Savjeta ministara BiH je što je stvorio pretpostavke da do toga dođe. Prema njegovim riječima nakon sutrašnjeg podnošenja zahtjeva BiH, slijedi upućivanje zahtjeva prema Evropskoj komisiji, koja će nakon toga dostaviti upitnik.

"Zapravo najteži dio posla slijedi sada između predaje aplikacije i sticanja statusa kandidata", rekao je Crnadak.

Naveo je da su tri ključne stvari koje čekaju BiH na ovom putu provođenje reformske agende, mehanizam koordinacije i prilagođavanje Sporazuma o stabilizaciji i i pridruživanju.

Govoreći o reformskoj agendi Crnadak je istakao da ogromnu ulogu i odgovornost u tome imaju entiteti jer je na njima dvije trećine reformskih zahvata.

"Prilagođavanje SSP je težak posao u kojem se mora voditi računa o našim interesima, posebno u oblasti poljoprivrede. Dobra je stvar što ćemo moći računati na jedan broj evropskih fondova za poljoprivredu, ali to mora da prati i dobra politika subvenicija. Ako želimo da RS kroz ovo prođe na normalan način onda se ne smije se dozvoljavati da se dešava ono što imamo danas, a to je da je 35 do 40 miliona dug prema poljoprivrednicima od strane Budžeta RS. Svako ima svoju ulogu ali i svoju odgovornost", kaže Crnadak.

Odgovarajući na pitanja novinara podsjetio je da su sve stranke u BiH potpisale evropsku izjavu, i sada će biti u prilici i da dokažu svoju opredjeljenost za evrointegracije. Izrazio je očekivanje da će članice EU prihvatiti aplikaciju, te naveo da će se prekosutra sastati sa Johannesom Hahnom, evropskim komesarom za proširenje.

Govoreći o položaju RS, Crnadak je istakao da na međunarodnom planu RS nikad nije bila u boljoj poziciji.

"RS više niko ne može ukinuti, ona je potpuno međunarodno verifikovana, njena snaga i značaj u BiH su svima poznati. Bez RS i njene uloge nema ni reformi ni evropskog puta", kazao je on.

Dodao je da RS sada treba mudra politika na međunarodnoj sceni bez avantura.

"Dobro je što je Milorad Dodik, predsjednik RS, odustao od referenduma, ali i bez drugih avanturističkih izleta poput dovlačenja nekakvih sumnjivih ultradesničara u Banjaluku, što vlast radi u zadnje vrijeme i sa takvom mudrom politikom na spoljnom planu, možemo uz dobre stvari unutar RS očekivati bolju budućnost", kazao je Crnadak.

Rekao je da koliko će se dobro živjeti zavisi od ekonomskog napretka u RS i da li će "konačno vidjeti borbu protiv korupcije u RS sa maksimalno uključenim pravosuđem u RS".