<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Nova optužnica proitv Mladića

<p>Sudsko vijeće Haškog tribunala odobrilo je 27. maja zahtjev tužilaštva za proširenje optužnice protiv srpskog generala Ratka Mladića. Haški optuženik tereti se u 11 tačaka za genocid, zločine protiv čovječnosti, kršenje zakona i običaja ratovanja. <br />

31. maj 2011, 12:00

Međutim,kako piše beogradski BLIC nova optužnica izuzela je Mladićevu krivicu za ubistvo više od 30 Muslimana u Bisini. Ipak, najveća razlika u optužnicama je to što se general ne tereti više za saučesništvo, već se direktno optužuje za genocid i navode se detalji kada je Mladić mogao da zaustavi ubijanje civila u Srebrenici 1995. godine.

Zanimljivo je to da je tužilaštvo podnijelo zahtjev za izmjenu optužnice nekoliko dana prije nego što je Mladić uhapšen, a Sudsko vijeće usvojilo je prijedlog samo dan nakon hapšenja. Kao i u staroj optužnici, Mladić se tereti za etničko čišćenje u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995, kampanju terora protiv civilnog stanovništva tokom opsade Sarajeva od 1992. do 1995, uzimanje UN osoblja za taoce tokom maja i juna 1995. i genocid u Srebrenici u julu 1995.

Prva izmjena u novoj optužnici je izuzeće incidenta u Bisini. Mladić se više ne tereti za ubistvo više od 30 bosanskih Muslimana u ovom gradu u opštini Šekovići.

Tužilaštvo je u novoj optužnici upotpunilo i pojasnilo prethodnu optužnicu i navelo mnogo više detalja o Mladićevoj odgovornosti. U novoj optužnici precizno su opisani propusti optuženog Mladića, odnosno detalji kako je on planirao, naređivao i pomagao krivična djela za koja je optužen.