<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Ovako izgleda kad ostaviš državni posao i odeš u Njemačku - bez znanja jezika i na minimalnu platu

SRBIJA

Srđan Knežević,upravnik u Dečjem odmaralištu na Goču i odbornik u dva mandata u kraljevačkoj skupštini, napustio je sve to i otišao sa porodicom u Nemačku, započevši život od nule. Iako radi u magacinu, a supruga na održavanju kancelarija, kaže da i sa malim primanjima imaju mnogo više od onoga u Kraljevu, i da nema nameru da se vrati u Srbiju.

21. februar 2016, 12:00

Mnogi u Kraljevu bi se zadovoljili onim što je Srđan imao. Državni posao, kao upravnik u odmaralištu na Goču, i odbornik u skupštini. Ali, to nije bio život kakav je njegova porodica želela.

- Tu nesigurnost koja vlada u Srbiji, a posebno u Kraljevu, više nisam mogao ni da trpim ni da izdržim. Supruga nije radila i uvek je falilo. U dva mandata sam bio odbornik Pokreta za Kraljevo i živeli smo stvarno krajnje skromno. Ni odmora, ni auta, pa opet nije dostizalo kredit za stan i ostane tek za hranu i samo za deo računa. Divio sam se ljudima koji su primali manje i opet nekako opstajali. A da suprugu zaposlim tako što ću da molim nekog od kvazi političara na vlasti u Kraljevu, nisam mogao – započinje Srđan svoju životnu priču.

Knežević je u Nemačkoj od polovine septembra prošle godine i kaže da čim je dobio radnu vizu na pet godina, posle nedelju dana je našao posao.

Ćerka je krenula u školu, i kako nam se Srđan poverio, ako ništa drugo, bar će zbog nje da ostanu dok ne završi školu i ne krene svojim putem.

- Oboje smo na baš malim platama, i opet nema cimanja. Odeš u prodavnicu i kupiš šta ti treba. Odeš na pumpu i sipaš pun rezervoar, a u Kraljevu sam imao “juga” kojeg sam prodao kada sam shvatio da nemam ni 10 litara benzina da kupim mesečno! Radim u magacinu firme koja izdaje opremu za organizovanje slavlja, a supruga radi na održavanju kancelarija. Imamo i dodatni posao, jer je ovde moguće da radiš za 450 evra koji se ne oporezuju – priča Kraljevčanin.

Kneževići kažu da im je najvažnije da savladaju jezik, jer bi onda mogli da napreduju u poslu i da više putuju po Evropi, jer to inače Nemci i rade.

- Fasciniralo me je to što je sve uredno, što ujutru vidiš da svi, ali apsolutno svi idu nekud na posao. I nasmejani su. Da mogu ovde da prebacim bar dva prijatelja iz Kraljeva, ja tamo ne bih ni na odmor odlazio – poverio nam se Knežević.


Iz Nemačke otplaćuju i kredit za stan

Knežević nam je rekao da i sa primanjima malim za Nemačku, i pored svih troškova koje tamo imaju, mogu da otplate ratu kredita za stan koji su kupili u Kraljevu. On kaže da mu je plan da se kasnije bavi poljoprivredom, da uzme u najam parče zemlje i da ima zasade jabuka ili kupina, jer je to već radio u svom selu.

24sata.rs