Astronaut opisao zastrašujuće iskustvo nakon kvara ruske rakete

AMERIČKI astronaut i ruski kozmonaut koji su se prošli tjedan uspjeli prizemljiti nakon kvara na Sojuzu u dobrom su stanju, a jedan od njih sad je progovorio o tom zastrašujućem iskustvu.

Buka / 18. Oktobar 2018

Sojuz je trebao prevesti američkog i ruskog astronauta do Međunarodne svemirske postaje, gdje su trebali ostati šest mjeseci, no prema prvim informacijama, zakazali su motori rakete oko dvije minute nakon polijetanja.

Astronaut Nick Hague i kozmonaut Aleksej Ovčinjin morali su aktivirati sustav za spašavanje kako bi odvojili kapsulu od rakete, oko dvije minute nakon polijetanja, i vratili se na Zemlju. Njihov pad su usporili padobrani i oni su se živi i zdravi prizemljili.

I dok je Ovčinjin već imao iskustva s prijašnjih lansiranja, Nicku je bilo prvi put. "Sve mi je bilo novo, bilo mi je prvi put. Ovčinjin mi je mogao reći što je bilo normalno, a što ne."

Hague je iskustvo usporedio s bivanjem u lopti koja je bačena u zrak. "Pokušavao sam gledati kroz prozor da vidim gdje ćemo završiti. Hoćemo li završiti u vodi? Hoćemo li biti u stepama Kazahstana?" pitao se.

Tijekom slijetanja na Zemlju, astronauti su iskusili ekstremnu gravitaciju, zbog koje im je i disanje bilo otežano. Ukupno, slijetanje je trajalo 34 minute, a Hague ga je opisao kao "poprilično brz trenutak".

"Prvi moment kad sam mogao duboko udahnuti tijekom cijelog događaja bio je kad se kapsula napokon zaustavila. Moj prozor bio je oko 30 cm od blata vani i mogao sam gledati, udahnuti i shvatiti koliko smo sretni bili."

"Možda 'sretni' nije prava riječ. Jer, kao što sam spomenuo ranije, tisuće ljudi neumorno je radilo da pripreme sve sustave i ti sustavi spasili su nas prošli četvrtak."

Index

 


Buka preporuka

Nauka i tehnologija

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.