Banjaluka 2018.godine: Policija uzvratila na proteste, odbornik priveden, opozicija negoduje

Policija je danas privela odbornika PDP-a u banjalučkoj skupštini Draška Stanivukovića.

BUKA / E.P. / 13. Juni 2018

Stanivuković  je planirao da se priključi grupi vozača  koja se okupila  u Banjaluci u blizini zgrade Vlade RS koji su planirali da zbog poskupljenja goriva automobilima zatvore ulice oko zgrade Vlade i sam centar grada.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske danas je saopšteno da neće dozvoliti blokadu magistralnih, regionalnih i lokalnih puteva, jer se time ometa normalno putovanje građana i funkcionisanje službi kao što su hitna pomoć, vatrogasna služba, policija.

Nećemo dozvoliti blokadu puteva, jer se obustavom saobraćaja ometaju normalna putovanja građana, funkcionisanje službe hitne pomoći, vatrogasaca i policije, izjavio je danas direktor Policije Republike Srpske Darko Ćulum.

Povodom protesta jednog dijela građana Srpske zbog cijena naftnih derivata, direktor Policije Srpske Darko Ćulum je naglasio da građani imaju pravo da iskažu svoje zadovoljstvo ili nezadovoljstvo, ali da to okupljanje mora biti u skladu sa Zakonom o javnom okupljanju.

“Obustava i blokada saobraćaja i puteva je nezakonita, jer je u suprotnosti sa odredbama Zakona o javnom okupljanju Srpske, Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja BiH i Zakona o javnom redu i miru Srpske”, dodao je Ćulum.

On je istakao da će Policija Republike Srpske u skladu sa zakonom, zakonskim odredbama i policijskim ovlaštenjima izdavati naređenja svim počiniocima prekršaja da prestanu sa činenjem prekpšaja i sankcionisati takva lica.


Dva vozila su danas blokirala saobraćajnicu kod marketa "Zoki" u banjalučkom naselju Lazarevo.

Policijski službenici Policijske uprave Banja Luka, 13.06.2018. godine oko 16,50 časova u Banjaluci u ulici Olimpijskih pobjednika su lišili slobode D.S. (1993) iz Banja Luke, iz razloga ne odazivanja na uredno uručen poziv za obavljanje razgovora, a u skladu sa članom 170. Zakona o prekršajima Republike Srpske i člana 37. stav 3. Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima a zbog počinjenih prekršaja suprotno odredbama Zakona o javnom okupljanju Republike Srpske i Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima BiH. Nakon okončanja preduzimanja službenih radnji D.S. će biti pušten na slobodu a po kompletiranju i dokumentovanju predmeta nadležnom sudu biće dostavljen zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka, kaže se u saopštenju Policijske uprave Banjaluka.

 

Iz banjalučke opozicije stižu osude privođenja Draška Stanivukovića

Klub odbornika Sloboda pozvao je pripadnike MUP a RS da što prije oslobode uhapšenog odbornika Skupštine grada Banjaluka i da se ponašaju u skladu sa zakonom. Klub Sloboda poziva odbornike Skupštine grada da u znak solidarnosti sa kolegom Stanivukovićem sutra bojkotujemo otvaranje kružnog toka i drugih manifestacija u gradu.

 

Klub odbornika SzP u Skupštini grada Banjaluka najoštrije osudjuje privodjenje Draška Stanivukovića. Uskraćivanje slobode, koja je osnovno ljudsko pravo svakog pojedinca, je neprihvatljivo, a obaveza svakog od nas je da djelujemo kada nas vlast godinama vodi u propast. Prijetnje i zastrašivanja neće pomoći.

 

 

 

 


Buka preporuka

Buka desk

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.