Bila sam u braku sa tri osobe - Stivenom, ALS-om i fizikom: Supruga Stivena Hokinga o neobičnom životu sa genijem

Ljubav Stivena Hokinga i Džejn Vajld trajala je preko trideset godina, a brak sa medicinskom sestrom Elen Mejson obeležile su tvrdnje o fizičkom i emocionalnom zlostavljanju

nedeljnik.rs / 14. Mart 2018

 Stiven Hoking, čovek koji je inspirisao svet svojom borbom i fenomenalnim umom astrofizičara, imao je zaista neverovatnu životnu priču, koju su obeležile dve žene: Džejn Vajld, ljubav njegovog života, a koju je upoznao u detinjstvu, i Elejn Mejson, koja je prvo bila njegova negovateljica, a onda i druga supruga.

 

Hokingova prva supruga Džejn Vajld pokazala je da ljubav nema granice. Upoznali su se kao studenti na Kembridžu 1962. godine, dok je on bio perspektivni astrofiičar, a ona cura koja je htela da postane književnica. Kako je kasnije pričala, prijatelji su ih upozoravali da je Stivenova porodica pomalo "ćaknuta", ali nju je Hoking očarao svojom posebnošću. Kada je naredne godine Hokingu dijagnostikovana amiiotrofična lateralna skleroza (ALS), Vajld nije htela da ga ostavi. I pored toga što se nije dopadala njegovoj porodici, venčali su se 1965. godine.

 

Džejn Vajld je u intervjuu za Gardijan pre tri godine priznala da je Stivenova porodica često govorila da njihov brak neće uspeti, i da su znali čak i da joj javno govore da je jednostavno ne vole.

 

"Njegova majka mi je rekla da me ne vole jer se ne uklapam u njihovu porodicu", rekla je Džejn.

 

"Da budem iskrena, ja sam bila u braku sa tri osobe: Stivenom, ALS-om i fizikom. Čak i da nije bio bolestan, tu bi uz njega bila fizika. Gospođa Ajnštajn je kao razlog za svoj razvod od Alberta navela fiziku."

 

Ona kaže da se Stiven često povlačio u sebe. Pokušavao je da joj objasni fiziku i to čime se bavi, međutim, kaže da nikada nije uspela da prodre do tog dela njegove ličnosti, uvek bi ostajao zatvoren.

 

Problemi su došli sa ulaskom medicinskih sestara u njihov život, kada Džejn više nije mogla sama da brine o njemu. Bila mu je potrebna stalna nega, pa su one stalno bile prisutne, a time su, kako kaže Džejn, izgubili privatnost. Ona je, čak, tvrdila da su te sestre znale da "šapuću" o njima i da "nisu odobravale neke delove njihovog odnosa".

 

"Briga o Stivenu bila je preteška stvar. Osobe koje brinu za nekog s invaliditetom jako su usamljene. Kada se prisetim tih dana, pravo je čudo da sam izgurala to sve", rekla je Džejn za Gardijan.

 

Ona kaže da je jedan od razloga njihovog razvoda to što Hoking nije želeo da priča o svojoj bolesti.

 

"Kasnije je postao kao dete s ogromnim egom, a ja sam prestala da mu budem žena, pa sam mu postala sluškinja."

 

Tada je došla Elejn Mejson, jedna od medicinskih sestara koje su vodile računa o njemu, a koju je Džejn optužila da je loše uticala na njihov brak. Četiri godine nakon što se Hoking razveo, Elejn je postala njegova druga supruga.

 

Sve vezano za njihov brak bilo je kontroverzno - počev od tvrdnji da je zbog nje napustio suprugu sa kojom je bio u braku 30 godina, a delimično zbog sumnji da je Elejn samo želela novac.

 

Druge negovateljice koje su brinule o Hokingu tih godina, oglasile su se 2004. godine, sa optužbama da je Elejn emotivno i fizički zlostavljala Hokinga. Jedna od njih je rekla da je to jedan od razloga zbog čega je prestala da radi za velikog fizičara.

 

"Etika naše profesije i njen tretman potpuno se razilaze", rekla je anonimna medicinska sestra.

Iako je do 2000. godine bio čest posetilac hitne službe u Kembridžu zbog niza povreda, policija nije pronašla dokaze o zlostavljanju i optužnica nije podignuta. On je tvrdio da se sam povređivao, mnogi kažu da je bio vrlo lakomislen kada je koristio svoja električna kolica, a njegova prva supruga kaže da joj je "pozlilo kada je to čula".

 

"On je poseban čovek, ali i ranjiv. Nadam se samo da će njegova deca da intervenišu i da će mu reći da mora nešto da preduzme", rekla je Vajld.

Posle 11 godina braka, Hoking se razvveo od Elejn, bez ikakvih objašnjavanja. Ona je, svakako, prema pisanju Vanity Faira, dobro prošla, sa 3,6 miliona dolara vrednom kućom i ko zna koliko još drugih izvora zarade.


Buka preporuka

Tema

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.