Britanija prekida sve bilateralne kontakte sa Rusijom, protjeruje 23 ruskih diplomata

Velika Britanija će protjerati 23 ruskih diplomata zbog slučaja Skripalj, saopštila je premijerka zemlje Tereza Mej u parlamentu.

agencije / 14. Mart 2018

 

Kako se navodi, ruskim diplomatama je dat rok od nedjelju dana da napuste zemlju. Ovo je najveća mjera ovakve vrste u posljednjih 30 godina.

 

Mejova je dodala da će ova mjera "potkopati djelatnost ruskih obavještajnih službi" u Britaniji za naredni period.

 

Britanija prekida sve bilateralne kontakte sa Rusijom i povlači poziv ruskom ministru Sergeju Lavrovu da poseti London.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije smatra izjavu britanske premijerke Tereze Mej neviđenom grubom provokacijom koja podriva temelje normalnog međudržavnog dijaloga.

 

"Izjava premijerke Velike Britanije Tereze Mej u parlamentu 14. marta o merama ’kažnjavanja‘ Rusije pod lažnim izgovorom o navodnom učešću u trovanju Sergeja Skripalja i njegove kćerke smatramo kao neviđeno grubu provokaciju koja podriva temelje normalnog međudržavnog dijaloga između naših zemalja", navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

 

"Smatramo da je kategorično neprihvatljivo i nedopustivo da se britanska vlada, iz svojih loših političkih ciljeva, odlučila na dalje ozbiljno pogoršanje odnosa, najavljujući čitav niz neprijateljskih mjera, uključujući i protjerivanje dvadeset troje ruskih diplomata iz zemlje", dodaje se.


Buka preporuka

Vijesti

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.