BROJ ZAPOSLENIH OSTAO ISTI Evo ko je zamijenio medicinske tehničare koji su otišli u Njemačku

U javnom zdravstvu Republike Srpske na kraju prošle godine bilo je zaposleno ukupno 9.484 medicinskih radnika i saradnika. Broj zaposlenih u odnosu na godinu prije gotovo da se nije mijenjao.

Srpska info / 12. Oktobar 2018

Ono što je zanimljivo jeste da je broj medicinskih tehničara manji za samo 26, što je gotovo zanemarivo ako postoji trend značajnog odliva ovog kadra u Njemačku. Tako je u 2016. godini u javnim zdravstvenim ustanovama, po podacima Zavoda za statistiku RS, bilo zaposleno 2.914 medicinskih tehničara, a na kraju prošle godine 2.888.

Međutim, predsjednik Strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara RS Mirko Samardžija za Srpskainfo objašnjava da je u inostranstvo otišlo mnogo više medicinskih tehničara nego što se to može zaključiti iz statistike.

– Radna mjesta onih koji su otišli popunjena su uglavnom sa onima koji su se prekvalifikovali. Tako smo iskusne tehničare izgubili, a dobili one koji nemaju  iskustvo. Trenutno u bolnici u Gradišci oko 80 zaposlenih uči njemački jezik sa ciljem da odu u Njemačku i da tamo rade. Pitanje je kakvu to poruku šaljemo pacijentima – upozorava Samardžija.

Kaže da će Sindikat u novembru tražiti zvanične pregovore sa predstavnicima Ministarstva zdravlja i Vlade oko povećanja plata medicinskih tehničara.

– Mi pozdravljamo nove bolnice i to nam zaista treba. Ali, plašim se da vrlo brzo neće imati ko da radi sa tom najsavremenijom opremom i dijagnostikom – ističe Samardžija.

Kaže da se osnovne plate medicinskih tehničara, bez minulog rada i noćnih sati, kreću od 670 do 900 konvertibilnih maraka.

U zvaničnoj statistici se primjećuje jedna zanimljivost, a to je da je u javnom zdravstvu zaposleno tek oko 300 adminsitrativnih radnika manje u odnosu na medicinske tehničare.

 

Srpska info

 


Buka preporuka

Ekonomija

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.