BUKA KARIKATURA: Valentin Incko, Vini Pu Međunarodne zajednice u BiH

U novoj Buka karikaturi u crtežu Nine Hadžić, a po ideji Aleksandra Trifunovića donosimo osvrt na poslednja istupanja Visokog Predstavnika u medijima

Buka / 12. Mart 2018

Valentin Incko, dugogodišnji Visoki predstavnik u BiH, prije nekoliko dana je na novinarsko pitanje o svojoj dugogodišnjoj neaktivnosti odgovorio da OHR od ovog maja namjerava biti aktivniji. 
Tako je, svjesno ili nesvjesno, potvrdio dugogodišnju neaktivnost, zimski san, ne samo OHR-a, nego i velike većine predstavnika Međunarodne zajednice u BiH. Realno, nakon ovoliko godina, nezainteresovanost za BiH je potpuno legitimna. Većina evropskih zemalja ima ogromnih problema kod kuće, a bavljenje Bosnom i Hercegovinom mučno je i nama samima, a kamoli nekom drugom. Sjednice Vijeća za implementaciju mira (PIC) godinama su potvrda potpune razjedinjenosti država članica ovog tijela kada je u pitanju interes za Bosnom i Hercegovinom. Međutim, ono što je problematično sa tom vrstom nezainteresovanosti jeste činjenica da je, prema Dejtonskom mirovnom sporazumu, Međunarodna zajednica važan subjekt političkih odnosa u BiH. Ako, kao takva, nije voljna da tu ulogu i aktivno preuzme, onda bi bilo pošteno da se ta nezainteresovanost javno obznani ili pravno definiše, te da se tako odgovornost za političke odnose u BiH u potpunosti prenese na njene građane i političare.

Bilo da Međunarodna zajednica za takvo priznanje nema snage ili volje, ona svojim aktivnim nečinjenjem samo produžava svoj zimski san u BiH. Vini Pu Međunarodne zajednice u BiH, Valentin Incko, svojim zimskim snom nanosi štetu svima, i ugledu Međunarodne zajednice i stanovnicima ove zemlje.

Najmanje štete nanosi ovdašnjim političkim liderima, koji godinama koriste ovakav OHR i ovakav Dejtonski sporazum kako god im u datom trenutku odgovara.

 

Prethodne karikature BUKE pogledajte na ovom linku
Buka preporuka

Buka desk

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.