Da se sve majke u RS oslobode plaćanja boravka u bolnicama kada su pratnja bolesnoj djeci

Pokreće se inicijativa da se sve majke u RS oslobode plaćanja boravka u bolnici kada su pratnja djeci do šest godina.

Maja Isović Dobrijević / 14. Januar 2018

Krajem prošle godine pokrenuta je inicijativa da se majke koje borave sa djecom u bolnici u Banjaluci oslobode plaćanja koje je do tada iznosio 45 KM po danu.

Majke iz Banjaluke su se izborile da se oslobode plaćanja do kraja 2017. godine, a nama je iz Univerzitetsko kliničkog centra Republike Srpske potvrđeno da ova odluka ostaje u primjeni do konačnog dogovora sa Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite RS i Fondom zdravstvenog osiguranja RS.

Iz UKC RS kažu da u skladu sa Pravilnikom o sadržaju, obimu i načinu ostvarivanja prava na zdravstvenu zaštitu, troškove boravka pratioca uz dijete snosi Fond zdravstvenog osiguranja RS, a na osnovu uputnice za boravak pratioca u slučajevima koji su jasno propisani.

„Kao što Vam je poznato, prof. dr sc. med. Vlado Đajić, v.d. generalnog direktora UKC RS, donio je odluku da će naša ustanova snositi troškove boravka majki, pratioca ili staratelja (onih koji ne potpadaju pod kategorije iz pravilnika) u bolnici do kraja 2017. godine. Poslovodstvo UKC RS odlučilo je da ova odluka ostaje u primjeni do konačnog dogovora sa Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite RS i Fondom zdravstvenog osiguranja RS“, kažu za BUKU iz UKS RS.

Adriana Basara novinarka i članica Udruženja višečlanih porodica “4+” iz Banjaluke, koja je ranije podržala inicijativu da se majke oslobode plaćanja ukoliko su pratnja bolesnom djetetu kaže da je odluka direktora UKC dr Đajića za svaku pohvalu i govori da osjeti nemoć roditelja koji se nađu u situaciji da im je dijete smješteno na liječenje, a da zbog nedostatka novca ne mogu da budu uz njega.

„Svakako, nadam se da će i u budućnosti ova odluka ostati na snazi“, kaže za BUKU Adriana Basara.

Ona nam je rekla da će se u narednom periodu pokrenuti inicijativa da se u svim bolnicama širom RS majke oslobode plaćanja ukoliko su pratnja djeci koja moraju biti hospitalizovana.

„Udruženje porodica sa četvoro i više djece RS će tražiti od FZO i Ministarstva zdravlja RS izmjenu Pravilnika o sadržaju, obimu i načinu ostvarivanja prava na zdravstvenu zaštitu, kako bi svi pratioci djece do 6 godina ostvarivali besplatan boravak u bolnicama uz svoju djecu, a uz preporuku ljekara pacijenti uzrasta od 6 do 15 godina“, rekla je za BUKU Basara.

Marijana Miljuš, majka dvojice dječaka iz Banjaluke kaže da je podržala inicijativu da se majke oslobode plaćanja prilikom boravka sa djetetom u bolnici u Banjaluci, a podržaće i inicijativu da se i majke u drugim gradovima oslobode ovog plaćanja.

„Mislim da je besmisleno i van pameti da se dijete poslije navršenih godinu dana smatra zrelim i samostalnim da ostane bez pratnje roditelja u tako stresnim okolnostima i okruženju. Em je bolesno, em bez blizine majke ili oca kao jedine utjehe po meni. U normalnim državama se o ovome ne bi ni raspravljalo. I ma kako teška situacija u zemlji bila, ne treba koplja da se lome na najosjetljivijoj populaciji. Većina nas ce i posljednje novce dati samo da je uz dijete, to nije upitno, ali je bespotrebno. Bar do šeste godine, kada možemo da pričamo o relativnoj psihičkoj i fizičkoj zrelosti djeteta, roditelj treba da bude uz svoje dijete“, rekla je za BUKU majka Marijana Miljuš.

Ona dodaje da je roditelj potreban da bude uz dijete zbog bržeg oporavka, utjehe, emotivne podrške, i da dijete kao što je to često bio slučaj, ne doživi trajne traume.

Na kraju krajeva, ističe Mirjana, svi mi plaćamo od svog rada zdravstveno osiguranje, i očekujmo da pokriva i ovakve slučajeve.

Prema ranijim podacima koje smo dobili od majki koje su bile izložene ovim troškovima u bolnici u Gradišci, u UKCRS i bolnici u Prijedoru se boravak uz bolesno dijete naplaćuje 45 maraka po danu, u bijeljinskoj, bolnici 20 maraka, u bolnici Zvornik 15 maraka za djecu do šest godina, odnosno 30 maraka za stariju djecu.  

Sa druge strane boravak roditelja u bolnicama u Trebinju i Doboju, je  besplatan.

U Fondu zdravstvenog osiguranja RS ranije su za BUKU rekli da na cijenovnike bolnica ne mogu uticati, ali da postoje i slučajevi kada se boravak jednog roditelja uz bolesno dijete ne naplaćuje i da te troškove u potpunosti snosi Fond. Prema ovom pravilniku smještaj uz dijete koje se nalazi na bolničkom liječenju se ne naplaćuje za majku kada je dojenje jedini način prehrane djeteta, za jednog od roditelja djeteta  starog do 12 mjeseci, djeteta koje ima teškoće u razvoju i kada za dijete mlađe od šest godina postoje medicinske indikacije koje ukazuju da mu je neophodna pratnja.

Incijativa koja bi ubrzo trebala biti pokrenuta tražila bi oslobođenje plaćanja svim majkama koje su pratnja djeci do njihove šeste godine, a uz preporuku ljekara pacijenti uzrasta od 6 do 15 godina.

 

 

 

 

 


Buka preporuka

Društvo

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.