Danas se i u Banjaluci obilježava Međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije

Međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije (IDAHOT) obilježava se 17. maja širom svijeta.

17. maj je važan dan, jer je 1990. godine na taj dan, homoseksualnost skinuta sa liste mentalnih bolesti Svjetske zdravstvene organizacije.  Ovaj datum obilježava se u 130 zemalja svijeta, tamo gdje je napredak po pitanju prava LGBT osoba već vidljiv, ali i tamo gdje tek treba da dođe do promjena.

Tog dana podsjećamo se na važnost poštivanja ljudskih prava, što uključuje i lezbejke, biseksualne, gej i trans* osobe, koje se i dalje suočavaju sa diskriminacijom i nasiljem.

U Banjaluci se ovaj dan obilježavan pod sloganom "Biće SWAG-a", a organizuju ga Centar za mlade KVART iz Prijedora u saradnji sa Banjalučkim socijalnim centrom, Društveno kulturnim centrom INCEL i Neformalnom grupom Kvir Luka koji organizuju višednevni kulturno-umjetnički program.

U okviru IDAHOT-a danas je u Banjaluci predstavljen Rozi izvještaj 2018 – Godišnji izvještaj o stanju ljudskih prava LGBTI osoba u Bosni i Hercegovini. Izvještaj pokriva period od januara 2017. do kraja aprila 2018. godine, a izradio ga je Sarajevski otvoreni centar.

 "U  toku  2017.  godine  Sarajevski  otvoreni  centar  (SOC)  dokumentovao  je 11 slučajeva nasilja u porodici,  koji  su  varirali  od  prijetnji  i  ucjena,  bespravnog oduzimanja slobode i zabrana kretanja, nasilja i nanošenja tjelesnih ozljeda, do prisilnog liječenja. Počinitelji_ce u svim ovim slučajevima većinom su bili_e roditelji ili braća i sestre, uz podršku šire porodice", stoji u ovom izvještaju.

Ističe se da je najekstremniji zabilježeni  slučaj  nasilja  bilo  dugogodišnje  nasilje,  koje su  svakodnevno  vršili  otac  i  majka,  iskorištavajući  činjenicu  da  osoba  nije ekonomski samostalna  i  da  ne  može  jednostavno  napustiti  porodični  dom.

"Nasilje je započelo u ranoj dobi, po autovanju same osobe, i nastavilo se kao stalan obrazac porodičnog odnosa. Alarmirajuće  je  što  postojeći  sistem  za  borbu  protiv  nasilja  u  porodici  nije spreman  reagovati  na  ovakve  slučajeve,  te  da,  pored  organizacija  civilnog
društva koje su spremne u sigurne kuće primiti lezbejke, ne postoji osiguran  smještaj za gej muškarce i transrodne osobe žrtve nasilja u porodici. Neophodno je sistematski pristupitirješavanju ovog problema koji, zbog ranjivosti žrtava, može voditi ka beskućništvu mladih lezbejki, gej, biseksualnih, transrodnih i interspolnih (LGBTI) osoba", ističe se u Izvještaju.

KAKO JE SVE POČELO...


Međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije  koordiniše se iz odbora IDAHO utemeljenog u Parizu kojim je predsjedao francuski akademik, Louis-Georges Tin. Dan se slavi u više od 50 zemalja u svijetu i službeno je priznat od strane Europske unije, Meksika, Kostarike i dr.

Međunarodni dan borbe protiv homofobije ima za cilj koordinisati međunarodne događaje kojima bi se postiglo poštivanje lezbijki i homoseksualaca u svijetu. Za razliku od LGBT Pride dana, na kojima se ističe ponos nečijom seksualnosti i odbijanjem da se srami od nje, na Međunarodni dan borbe protiv homofobije ističe se da je homofobija štetna i mora biti razorena u svojoj logici i protiv nje se treba otvoreno boriti.

Godine 2006., IDAHO odbor je pokrenuo peticiju "za univerzalnu dekriminalizaciju homoseksualnosti". Mnogo ljudi se potpisalo, uključujući i nekoliko dobitnika Nobelove nagrade (Desmond Tutu, Dario Fo, José Saramago, Elfriede Jelinek, Amartya Sen), mnogi ugledni političari (Jacques Delors, bivši predsjednik Evropske komisije), Thomas Hammarberg (dužnosnik Savjeta Evrope), mnogi umjetnici (Meryl Streep, Cindy Lauper, Elton John, David Bowie, itd.) i mnogi intelektualci (Judith Butler, Bernard Henri Lévy, itd.)

Glavna svrha obilježavanja 17. maja jest podizanje svijest o nasilju, diskriminaciji i represiji prema LGBT zajednicama širom svijeta, što zauzvrat pruža priliku za poduzimanje akcije i uključivanje u dijalog s medijima, donositeljima politika, javnim mnijenjem i širim civilnim društvom.

KONCERT

Iz bogatog programa IDAHOT-a za sutra izdvajamo koncert grupe "LE ZBOR"

Le Zbor prvi je mješoviti ženski, lezbejskofeministički zbor u Hrvatskoj. Broji petnaestak članica/pjevačica te nastupa a capella i uz pratnju benda.

Repertoar Le Zbora sastoji se isključivo od obrada domaćih i stranih pop-rock hitova (Kraftwerka, Depeche Modea, Leta 3, Lollobrigide...) te revolucionarnih i narodnih pjesama u novim aranžmanima.

 


Buka preporuka

Buka desk

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.