Doktori su htjeli da ga isključe sa aparata još prije 33 godine...

Poznati engleski teorijski fizičar, kosmolog i autor više knjiga, koji se smatra jednim od najvećih naučnih umova današnjice, čije delo je uticalo na savremene teorije opšte relativnosti i kvantne mehanike, još od 1963. godine pati od amiotrofične lateralne skleroze (ALS).

B 92 / 09. Januar 2018

Kada je Stivenu Hokingu dijagnostifikovana ta teška progresivna neuromotorička bolest doktori su mu davali još najviše dve godine života. On je, međutim, ovog ponedeljka proslavio svoj 76. rođendan.

ALS je teška bolest, od čijih posledica oboleli najčešće umiru u prvih pet godina. Hoking joj se, međutim, odupire više od pet decenija. Zbog bolesti je, međutim, prolazio kroz različita teška stanja.

Kada je 1985. godine patio od ozbiljnih posledica zapaljenja pluća, Hokingova tadašnja supruga je odbila predlog doktora da se razmotri njegovo isključivanje sa aparata za održavanje u životu. On se tada nalazio u komi, koja je bila izazvana lekovima, u jednoj bolnici u Ženevi, piše Indy100.

"Doktori su mislili da se neću povratiti iz kome, pa su predložili Džejn da isključe aparate. Ona je to odbila. Insistirala je da me vrate u Kembridž. Naredne dve nedelje intenzivne nege bile su najteži period mog života", ispračao je Hoking u dokumentarnom filmu o sebi iz 2013. godine.

Hokingov slučaj je, po svemu sudeći, redak izuzetak kada je reč o njegovoj bolesti koja mu je dijagnostifikovana kada se imao samo 21 godinu. Doktori mu nisu davali šanse da će dočekati ni 25, a on je juče napunio 76 godina.

"Upravo zbog toga što bi svaki dan mogao da mi bude poslednji, ja stalno imam želju da iskoristim što više mogu iz svakog minuta", istakao je Stiven Hoking u dokumetarnom filmu "Hawking: Brief History of Mine".

 

 

 

 


Buka preporuka

Nauka i tehnologija

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.