Dr Jagoda Jorga: Šta je to bez čega nijedan organizam ne može – esencijalni nutrijenti

U jelu i uživamo, to je tačno! Lepo ali biologija kaže – osnovno što iz hrane treba da obezbedimo su esencijalni nutrijenti, a uz njih je obavezna i energija!

Detinjarije / 10. August 2018

Pitanje je da li baš moramo da jedemo?

Šta mora, a šta baš i ne mora i na kraju  ako mora, je l’ to mora baš svakog dana?

Ima mnogo priča o tome kako je veoma zdravo uvesti neke vodene dane: kao, piješ samo vodu ili ceđene sokove i onda si na nekakvoj detoksikaciji. Kao, oslobađaš se toksina, a izgubiš i neko kilo za samo dva-tri dana.

Ali prvo da vidimo čemu hrana služi uživanju ili nečem drugom? U jelu i uživamo, to je tačno! Lepo ali biologija kaže – osnovno što iz hrane treba da obezbedimo su esencijalni nutrijenti, a uz njih je obavezna i energija!

osnovni hranljivi sastojci

ŠTA SU ESENCIJALNI NUTRIJENTI?

To su one hranljive materije koje organizam mora da dobija hranom jer su mu neophodne, a ne može sam da ih stvori iz nečeg drugog.

To su neke aminokiseline, masne kiseline, vitamini i neki minerali.

Neke  od njih on ima u određenim rezervama.  Tako će kalcijum ili gvožđe izvući u određenom stepenu i tih dana kad držiš dijetu na vodi – naravno, sa određenim posledicama.

Ali nekih drugih, kao što su vitamin C ili neki B vitamini, uopšte nema nigde u rezervi, ili su veoma male.

To jednostavno znači da je svaki dan gladovanja rizik da ti nešto od toga nedostaje i da mnogi važni procesi bivaju usporeni ili ostaju nepotpuni. Da li su to odbrana od virusa, ili porast u visinu, ili rast kose i noktiju – zavisi od toga šta imaš, a šta nemaš u rezervi i da li te je još nešto i dodatno napalo, kao, recimo, virus herpesa, pa će ti se zato pojaviti groznica! Pored toga, naučnici i dalje otkrivaju neke nove supstance i njihove uloge u ljudskom telu.

Ni austronauti ne dobijaju jednu plavu, jednu crvenu i jednu žutu tabletu umesto obroka, nego im se pakuje uobičajena hrana, samo posebno dehidrirana. Drugim rečima, ni vrhunska nauka još uvek ne može dovoljno dobro da imitira prirodu niti da napravi sintetičku ishranu u tabletama.  Za sada stvar stoji tako da neophodne nutrijente moramo da unesemo u telo u obliku namirnica.

proteini

Veoma dobre belančevine

Na prvom mestu su, možda i zbog naziva, proteini. To je drugo ime za belančevine i potiče od grčke reči koja znači – prvi, osnovni, najvažniji. Bez njih nema ni tkiva, ni funkcija. Kosa, koža, enzimi za varenje hrane, mišićna vlakna, hemoglobin koji transportuje kiseonik najvećim delom su proteini. Ne postoji nijedna ćelija u našem telu koja ih nema! Proteini su veliki lanci sastavljeni od aminokiselina, a među njima ima devet esencijalnih, onih koje moraš da dobiješ putem hrane.

Veoma dobre belančevine jesu one koje su kompletne, koje sadrže sve te aminokiseline u onom međusobnom odnosu koji je potreban našem organizmu. To je razlog zbog kojeg su mleko, jaja, meso i riba nezamenljivi u doba rasta i razvoja. Sve ovo verovatno već znaš.

I mnoge biljne namirnice sadrže esencijalne aminokiseline, ali nijedna u tako dobrom odnosu. Znači, ako ih kombinuješ, možeš da dobiješ sve – tvrde pobornici vegetarijanstva. Ali ovo što sledi obično prećutkuju. Da bi uspela da obezbediš dovoljno tih esencijalnih aminokiselina iz biljnih izvora, potrebno je da uneseš ili nekoliko namirnica u kombinaciji, recimo testenine i pasulj, i/ili moraš da ih unosiš u velikim količinama. A to istovremeno znači da ćeš uneti i mnogo, mnogo više kalorija.

orasi alfa linoleinska kiselina

Masti bez kojih se ne raste – zar nisu sve masti štetne?

Zovu se alfa-linoleinska i linolna kiselina. Ne možeš da ih namažeš na hleb ili sipaš na salatu – hoću da kažem da nisu izdvojene kao proizvodi, već su deo namirnica.

Ima ih u orasima i drugim orašastim plodovima, raznim biljnim jestivim uljima, ali i u namazima poput humusa i ajvara. Linolna je prisutna gotovo svuda, ali linoleinska baš i nije, pa se ovo odnosi uglavnom na nju. Već s tri-četiri cela oraha dobićeš je dovoljno, što bi bilo oko 1,3 grama

dnevna porcija voca i povrca (1)

Vitamini, minerali i ostale hranljive stvari

Jednim imenom, to su mikronutrijenti, one hranljive materije koje ne daju energiju, nemaju kalorije, ali bez kojih ne može da se odvija nijedan proces u organizmu, bilo da stvara, bilo da troši energiju.

Svi vitamini, njih trinaest – od vitamina A, preko vitamina B grupe, vitamina C, D, E do vitamina K su neophodni za život, ali nisu svi esencijalni. Neki od njih se sintetišu i u našem telu!

esencijalni nutrijenti 1

 

 

 


Izvor: Detinjarije.com

 

 

 


Buka preporuka

Tema

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.