Dragan Čović savjetuje logoraše: Umjesto Hrvatske tužite BiH!

Lider HDZ BiH Dragan Čović počeo je da spušta lopticu, bar kada je reč o „pretnjama“ blokade evropskog puta BiH, zbog presude šestorici zvaničnika nekadašnje Herceg-Bosne.

EuroBlic / 07. Decembar 2017

 Nakon što je pre dva dana “zaradio” kritike Američke ambasade u BiH zbog izjava da će “evropski put BiH biti na dugom čekanju sve dok se ne izbori za svakog časnog pripadnika HVO”, Čović je juče, posle susreta sa hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem u Mostaru, poručio da se dinamika evropskog puta BiH mora nastaviti.

 

Ipak, uspeo je da ponovo uzburka odnose u BiH pozivom logorašima da tuže BiH, umesto Hrvatske, nakon presude u slučaju “Prlić i ostali”.

 

- Javno pozivam sve logoraše u BiH, bez obzira na to u čijem logoru su bili, da tuže BiH, jer sve što se dešavalo ugrađeno je u BiH koju prepoznajemo kao Dejtonsku. To se odnosi na sve logoraše Bošnjake, na sve logoraše Hrvate i na sve logoraše Srbe. BiH treba pronaći način kako da pomogne tim ljudima - rekao je Čović.

 

Čekaju struku

 

Predsednik Saveza logoraša HNK Suljo Kmetaš, međutim, ocenjuje za „EuroBlic“ da je Hrvatska, nakon presude Haškog suda šestorici vojnih i političkih zvaničnika Herceg-Bosne, okvalifikovana kao agresor u BiH. On, ipak nije želeo da precizira u kom pravcu će logoraši iz HNK ići sa tužbama.

 

- Čekamo da „struka“ iščita presudu i kaže svoje. Logoraši, bez obzira na to iz kog naroda dolazili, treba da naplate obeštećenje za ono što su proživeli u logorima. Mnogi su i ubijeni, pa njihove porodice treba da dobiju obeštećenje. Bez obzira na to gde se desio, svaki zločin treba biti kažnjen. Mi smo uvek na tom putu i za to ćemo se boriti. Nadam se da ćemo u tome istrajati. Čović i Plenković svojim ponašanjem samo pokazuju koliko je Hrvatska bila umešana u rat u BiH i sve zločine – rekao je Kmetaš.

Istovremeno, analitičar i direktor Inicijative za bolju i humaniju inkluziju Žarko Papić ocenjuje da je Plenkovićeva jučerašnja poseta Mostaru uzrokovana samo njegovom potrebom da ojača svoju poziciju u HDZ, a nikako smirivanju situacije u BiH i Hrvatskoj, zbog presude šestorki.

 

Autogolovi

 

Dodaje i da retorika, koju je Čović upotrebio, da je presuda Haškog suda – zločinačka i da će on usporiti put ka EU, „pokazuje da sve za šta se Čović ranije predstavljao kao veliki Evropejac bila – čista laž”.

 

- Da Haški sud nastavi još koju godinu rad, Čović se sam kandidovao da bude optužen za ometanje pravde i rada Haškog suda. Hrvatsku i HDZ je ova presuda jako pogodila, jer su oni navikli da se 15 godina, kada je reč o ratu u BiH, napada i kritikuje samo Srbija. Hrvatska je sebi proteklih dana dala toliko autogolova da je ona izgubila kredibilitet u EU. Sa tog stanovišta, pozicija Hrvatske u odnosu na BiH danas je mnogo slabija nego pre presude – smatra Papić.

 

Političko samoubistvo

 

Dodaje i da će predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, ako u Savetu bezbednosti UN bude „napala“ ovu presudu, izvršiti „političko samoubistvo“, jer je Haški tribunal UN-ov.

 

- Da će biti natezanja u odnosima Hrvatske i BiH - biće. Oni su već povukli neke poteze u tom pravcu, a pitanje je samo dokle će hrvatska desnica, koja je sada na vlasti, biti spremna da ide – zaključuje Papić.

 

Plenković: Presuda pojedincima

 

Premijer Hrvatske Andrej Plenović izjavio je posle susreta sa predstavnicima hrvatskih stranaka u BiH u Mostaru da presuda vojnim i političkim zvaničnicima nekadašnje Herceg-Bosne nije presuda jednom narodu ili državi.

 

- Ovo nije bila presuda za odgovornost država nego pojedinaca. Ne vidim pravni temelj za tužbe protiv Hrvatske – rekao je Plenković, dodajući da Hrvatska želi da Hrvati u BiH budu ravnopravni sa druga dva naroda i da će Hrvatska učiniti sve da to tako bude.


Buka preporuka

Buka desk

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.