Dug aplauz za poslednji pozdrav Nebojši Glogovcu /VIDEO

Porodica, kolege i prijatelji oprostili su se danas od glumca Nebojše Glogovca na komemoraciji u Jugoslovenskom dramskom pozorištu (JDP), završenoj petnaestominutnim aplauzom.

Beta / 12. Februar 2018

 Nebojša Glogovac je umro u petak, 9. februara u Kliničkom centru Srbije u Beogradu, posle kratke i teške bolesti, u četrdeset devetoj godini. Danas je sahranjen u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu. Na vječni počunak ispratila ga je porodica, brojne kolege i više od hiljadu ljudi poštovalaca njegovog lika i djela

Danas je održana i komemoracija koja je počele emitovanjem Glogovčevog monologa iz predstave "Hamlet", nakon čega je direktorka JDP, Tamara Vučković Manojlović kazala da je proteklih dana u JDP stiglo mnogo telegrama saučešća iz zemlje i regiona u kojima je pominjan talenat, jedinstvenost i dobrota Nebojše Glogovca. 


"Bio je veliki, svi smo to oduvek znali. Sledio je svoj talenat... Prezirao je patetiku i lažne emocije. Seledio je svoj osećaj za dobro i svoja uverenja od kojih nikada nije odustajao", kazala je ona i kroz suze dodala da je bila radost i privilegija biti prijatelj Nebojše Glogovca. 

Reditelj Dejan Mijač je govorio o glumčevim počecima i sazrevanju, u govoru je rekao da je Glogovac "svaki put bio nov, čudan, neponovljiv, snažan i drag svima. On je imao šta da kaže...".

Foto: Tanjug / Zoran Zestić
Foto: Tanjug / Zoran Zestić

Uz slike na velikom platnu iz pozorišnih predstava u kojima Glogovac igrao, glumac Marko Janketić je pročitao pismo režisera Slobodana Unkovskog, koji je istakao da je Glogovac "u svemu što je igrao ostavio ogroman i dubok trag". 

"Glogovčev odlazak je pomerio zgradu JDP-a...napukla je teatarska mapa regiona, potresla se fimska industrija, Pulska Arena se nakrivila...", naveo je u pismu Unkovski i završio sa: "Nismo stigli ni da ti mahnemo, dragi Nebojša". 

Po emitovnaju scene iz filma "Klopka", reditelj Srdan Golubović je rekao da je uvek bio "zadivljen i opčinjen talentom" Glogovca. 

"Nikad nije bilo potrebno ponavljati scene, nikad. Glogovac je za mene bio najveći glumac na svetu", kazao je Golubović. 

Video-poruku poodom smrti glumca je uputio reditelj Aleksandar Popovski, a govorio je i Vojin Ćetković, kolega i kum Nebojše Glogovca.

Foto: Tanjug / Zoran Zestić
Foto: Tanjug / Zoran Zestić

Na komemoraciji je emitovan i snimak scene iz predstave "Hadersfild", a potom se uz suze od Glogovca oprostio glumac Goran Šušljik rekavši da se "spušta zavesa i ide aplauz za večnost". 

U ime glumaca iz klase, od Glogovca se oprostila Nataša Ninković rekavši: "Pokazao si nam kako se izgara za istinom, kako se uvek ide do kraja, kako se prezire laž... kako se može biti čuvar tradicije, a gladan za modernim, novim.. kako se može biti svoj... Putuj vojvodo naš i sa anđelima budi". 

Tokom komemoracije su prikazani i odlomci iz predstava "Barbelo, o psima i deci", "Bure barut", "Metamorfoze", "Šine", i iz filma "Ubistvo s predumišljajem". 

Na kraju komemoracije kojoj je prisutvovaio ministar kulture Srbije Vladan Vukosavljević, na binu je izašao ceo anasmbl JDP-a, i svi su, okrenuti ka fotografiji Nebojše Glogovca, aplaudirali uz pesmu Gabi Novak "Pamtim samo sretne dane". 

Pridružila se cela sala uz ovacije i aplauz od 15 minuta.


Buka preporuka

Vijesti

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.