ENERGA 2018: Budućnost je pred vratima

Međunarodni sajam “Energa”, regionalni energetski događaj, održan je u sarajevskom centru Skenderija protekle sedmice. Sajam je održan osmu godinu zaredom, a drugu u Sarajevu.

BUKA / 25. Juni 2018

 “ ENERGA 2018” je u sajamskom dijelu programa okupila više od 100 izlagača iz 12 zemalja, te više od 200 učesnika sadržajnog konferencijskog dijela programa. Na Sajmu su predstavljeni proizvodi, projekti i ideje, usluge u oblastima energetike, obnovljivih izvora energije, energijske efikasnosti, zaštite okoline, rudarstva i prateće industrije.

Programski odbor konferencije poseban akcenat ove godine stavio je na energetske i klimatske politike u BiH.

“Energetski sektor ima veliku ulogu u razvoju ekonomije zemlje, a BiH ima perspektivu da bude lider u regionu kada je sektor energije u pitanju”, istakao je na otvaranju Sajma Mirsad Đonlagić, predsjednik Inicijativnog odbora projekta Energa.

Federalna ministrica turizma i okoliša Edita Đapo istakla je na otvaranju Energe kako se nada da će ovakvi sajmovi donijeti veliki napredak u oblasti energije u BiH.

“Energa je postala brend cijelog regiona, ne samo BiH. Nadam se da će konferencijski dio dati određene rezultate za biznismene i za naučnike, ali i da će dati dobre preporuke kako da poboljšamo stanje u BiH”, istakla je Đapo.

Mirsad Jašarspahić, predsjednik Privredne komore FBiH i predsjednik Organizacionog odbora Energa 2018 potpisao je zajedno sa Zlatkom Alidžanovićem, predsjednikom Uprave organizatora sajma i Gül Şener, predstavnicom organizacije IZFAS iz Turske, sporazum o međusobnoj saradnji IZFAS-a i Tuzlanskog sajma, kojim će biti definisan partnerski odnos Sajma ENERGA i Međunarodnog sajma rudarstva, prirodnih resursa i tehnologije MINEX 2019, koji se održava u Izmiru.

“Ovaj sporazum predstavlja novi iskorak sajamske industrije BiH. Sporazmom Energa  izlazi na međunarodno sajamsko tržište jer će na Minexu naši privrednici predstaviti svoje proizvode”, kazao je Alidžanović.

Gul Sener je istakla kako se u Izmiru godišnje održi tridesetak sajmova, uglavnom međunarodnih, što predstavlja idealnu priliku firmama iz BiH da ostvare međunarodne kontakte i potpišu poslovne ugovore koji će u  budućnosti biti od koristi BiH.

Alidžanović je pojasnio zašto je Energa prebačena iz Tuzle u Sarajevo.

“Zbog dobrih rezultata prošlogodišnjeg sajma odlučili smo da se on trajno preseli u Sarajevo iz Tuzle. Imamo učesnike iz Rusije, Mađarske, Poljske, Njemačke, Austrije, Hrvatske, Srbije i drugih zemalja, i očekujemo da Sajam iz godine u godinu bude sve privlačniji stranim kompanijama”, kazao je Alidžanović.

Jedna od tema koja je na ovogodišnjoj Energi privukla najviše pažnje, ne samo izlagača, već i građana, bila je revolucija u industriji automobila na električni pogon.

Podsjećamo, BiH je prije dvije godine potpisala Pariški sporazum o klimatskim promjenama, te se tako obavezala na smanjenje emisije stakleničkih plinova.

U svijetu se danas događa prava revolucija kada je u pitanju razvoj i rast automobila na električni pogon. U BiH, nažalost, još uvijek zakonska regulativa spriječava razvoj “zelene revolucije”, ali se očekuje da u narednom periodu dođe do poduzimanja konkretnih koraka u rješavanju tog problema.

“Budućnost je pred vratima – Stanje i perspektive električnih automobila u BiH“, bila je jedna od radionica na Energi. U uvodnom dijelu učestvovali su predsjednik Privredne komore FBiH Mirsad Jašarspahić i pomoćnik ministra prometa i komunikacija BiH Zoran Andrić, kao i predsjednik Udruženja uvoznika novih motornih vozila u FBiH Haris Muratović, te Adnan Bosović iz JP “Elektroprivreda BiH“, Enis Krečinić iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda, Adonis Kozina iz firme SLT d.o.o. i Ismir Omeragić iz Porshea BH d.o.o.

Oni su složili kako pred BiH stoje ozbiljnje i neodložive obaveze po pitanju olakšica prilikom kupovine električnih vozila i stvaranju infrastrukturnih pretpostavki (izgradnja javnih punionica. U BiH trenutno ima desetak punionica i 18 električnih automobila, što je tek simboličan početak u “zelenoj revoluciji”.

Državno ministarstvo se na tom polju angažiralo na izradi zakonskih i drugih akata, promociji ekološki prihvatljivih vozila, izradi novih pravilnika o tehničkim pregledima, registraciji vozila i setu propisa koji se odnose na ograničenja uvoza vozila koja ne zadovoljavaju određene standarde.

U debati su istaknute i brojne pogodnosti i prednosti koje su na strani električnih automobila. Kao najvažnije istaknute su niske cijene troškova energenata, znatno niži troškovi održavanja automobila, te smanjenje zagađenja okoliša. Naprimjer, za jednu do dvije KM automobil na električni pogon može preći i do 100 kilometara, dok, prema brojnim istraživanjima, 35 do 40 posto zagađenja zraka prouzrokuju motori a unutrašnjim sagorijevanjem.

Građanima je predstavljeno i kako pojedine evropske zemlje subvencioniraju svoje građane pri kupovini električnih automobila. Naprimjer, u Norveškoj, koja je broj jedan evropska zemlja u ovom segmentu, građani koji koriste električne automobile oslobođeni su carina i registracije vozila, plaćanja PDV-a, trajekta, dok potpuno besplatno mogu koristiti autoputeve bez ikakve naknade.

Jedan od razloga zašto su električni automobili zastupljeniji u razvijenim evropskim zemljama jest i veći standard građana, koji sebi mogu priuštiti takve automobile. Međutim, najave iz automobilske industrije govore kako bi vrlo brzo moglo doći do naglog pada cijena električnih automobila, što će biti dobra prilika da i građani s nižim primanjima i u manje razvijenim evropskim zemljama budu u prilici kupovati takve automobile.

Istraživanja u svjetskoj autoindustriji pokazuju da je  broj električnih automobila u svijetu u 2017. godini prešao rekordna tri milion, što predstavlja povećanje za nevjerovatnih 54 posto u odnosu na prethodnu godinu. Tako se u Globalnom izvještaju o električnim automobilima Međunarodne agencije za energiju (IAE) navodi da je više od milion električnih automobila prodato u 2017. godini. Apsolutni lideri u tržišnom udjelu su zemlje sjeverne Evrope, a sama Norveška je zastupljena sa 39 posto u ukupnoj prodaji električnih automobila.

Na ceremoniji svečanog zatvaranja sajma organizator je dodijelio priznanja za organizacije i privredna društva. Priznanja su dobili: Vanjskotrgovinska/spornjo trgovinska komora BIH, Privredna Gospodarska komora FBiH, Fond za zaštitu okoliša FBiH, RMU Banovići, BH Telecom, Biznis Centar Jelah-Tešanj, Kantonalna privredna komora Tuzla, ASA Banka, JP Elektroprivreda HZHB D.D., Czech Trade, JP Elektroprivreda BiH D.D. WB Geff, Sarajevska Regionalna Razvojna Agencija – Serda, Energoinvest D.D, Weber SP, Mikom, Operator OIEIEK FBiH, Deling, TTU Energetik D.O.O, Ambasada Češke Republike u BiH, Kenda Commerce Becker-Warkop SP, Izmir Fair, Filamos S.R.O. Luminos, AD Harbi, Porsche BH Enelex Spol, Kamat Gmbh & Co. KG, Malcom, Kepo, En- Union D.O.O, Teve Varnost Elektronika, Žična Kovina, Excellent, Ivex, Eko-Energy, Euro Stil, Transroll, Inco Engineering S.R.O., Zam-Servis S.R.O, Bsmart, Annoa, Imel D.O.O., Klaster metalne i elektro Industrije „Energy Investment“, Nipex, Sicon Sas, TQM i Wortmann-metal.

Sajam Energa 2018 podržali su Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije, Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije, Federalno ministarstvo okoline i turizma, Vlada KS i Ministarstvo privrede KS.

 

 

 


Buka preporuka

EU/BiH

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.