EU se neće cjenjkati sa članicama o nezavisnosti pravosuđa

Potpredsjednik Evropske komisije Frans Timmermans upozorio je u izjavi poljskim medijima, povodom spora sa Poljskom oko reforme pravosuđa, da se Evropska unija ne cjenjka i ne pregovara sa članicama o tako temeljnoj vrijednosti kao što su nezavisni sudovi.

FENA / 15. Maj 2018

- Mi se ne cjenjkamo. Predstavili smo naše preporuke i one su jasne. Sada očekujemo od poljskih vlasti da se s njima usklade. O nezavisnosti pravosuđa se ne pregovara. Sudovi ili jesu nezavisni ili nisu - kazao je Timmermans poljskoj privatnoj televiziji TVN24, prenosi Slobodna Evropa.

On je u ponedeljak na sastanku ministara za evropske poslove zemalja članica EU u Briselu izjavio da je Poljska postigla napredak u dijalogu sa EK kako da se riješi spor oko nezavisnosti poljskog pravosuđa ali nedovoljan i da konzervativna vlada u Varšavi ima rok do 26. juna da ispuni preporuke EK.

Iako su i lider poljske vladajuće stranke Pravo i Pravda, Jaroslav Kačinjski i premijer Mateuš Moravjecki najavljivali proljetos da se ogromnom vjerovatnoćom od preko 80 odsto usvojena korekcija pravosudne reforme kao ustupak preporukama EK može da riješi spor, Timmermans je rekao da je prerano da se govori o odustajanju od "nuklearne opcije", člana 7. Lisabonskog sporazuma i od sankcija Poljskoj.

- Može da se desi da EK i Poljska naprave takav napredak da možemo da konstatujemo da više nema sistemskih prijetnji po pravnu državu. Može da se desi da napretka ne bude i da moramo da zamolimo Evropski savjet da postupa dalje prema članu 7 - rekao je Timmermans.

Šef poljske diplomatije Jacek Čaputovič najavio je nakon toga danas nove manje ustupke po preporukama EK u želji da se spor izgladi, odnosi Varšave i Brisela normalizuju a da nad Poljskom prestane da visi Damoklov mač eventualnih finansijskih sankcija u novom budžetu za koji se planira da sredstva iz fondova budu vezana i za valjanu pravnu državu članica EU.

 


Buka preporuka

Vijesti

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.