Evo kakva je omaldina u BiH: Kockaju, piju, puše, zavisni od Interneta

Gotovo trećina djece i mladih od 13 do 17 godina zavisni od Interneta, koji najčešće, ironično, koriste za druženje s prijateljem, svaki četvrti misli da se kockanjem može zarađivati, a trećina ih je probala alkohol do jedanaeste godine, dok je pet posto aktivnih konzumenata marihuane.

ABC portal / 26. Oktobar 2016

Do ovih poražavajućih rezultata jednog od rijetkih istraživanja ovisnosti kod osnovnoškolaca i srednjoškolaca u tri županije putem anketiranja došli su Udruženje za prevenciju ovisnosti "Narko NE" i Županijska javna ustanova "Obiteljsko savjetovalište" Sarajevo. Da se generalni rezultati ovog istraživanja mogu prenijeti na cijelu BiH, mišljenja je Samir Haljeta, predsjednik Udruženja za suradnju roditelja i škola u BiH.

"Dosta djece koristi mobitele. Nema priče među njima, sve je na internetu. Mnoge škole nemaju pravilnike u smislu zabrane upotrebe mobitela na satu . Kladionice su blizu škola iako ne bi smjele biti. Na papiru je zabranjena prodaja cigareta i alkohola maloljetnicima, ali se to ne provodi i treba strogo kažnjavati trgovce", istaknuo je Haljeta, naglašavajući da roditelji samo puste djecu i nemaju kontrolu, te da nije optimist po pitanju da će se brojni problemi brzo riješiti iako su školstvo i zdravstvo temelj društva.

Prema istraživanju provedenom u Sarajevskoj, Zeničko-dobojskoj i Srednjobosanskoj županiji , čak dvije trećine ispitanih učenika ima iskustvo s nekim sredstvom ovisnosti i evidentan je raniji period doticaja te je neophodno prevenciju usmjeriti na mlađe pa čak raditi i projekte za vrtiće.

"Danas su mogućnosti takve da djeca i mladi mogu biti online 24 sata dnevno. Njih 42 posto ispitanika je prekomjerno na internetu pa nemaju dovoljno vremena se igrati, družiti, uključiti u sport, razgovarati s članovima obitelji. Društvene mreže se koriste kao bijeg od stvarnosti. Dvije trećine susrele su se s pornografskim sadržajem na internetu, a prerano izlaganje tome može utjecati na psihološki razvoj", kazala je Aldijana Zagorac iz JU "Obiteljsko savjetovalište". Oko 38 posto ispitanih najčešće iz dosade koristi igre na sreću, a roditelji to znaju. Nekih 27 posto ima iskustvo s konzumiranjem cigareta, od čega čak 15 posto aktivno puši uz obrazloženje da ih to opušta, što govori da nisu upoznati sa djelovanjem nikotina na mozak zbog kojeg su pušači nervozniji. Njih 30 posto konzumira alkohol, srećom jednom mjesečno, a za 63 posto od njih roditelji znaju. Slobodno vrijeme 36 posto njih pasivno provodi slušajući glazbu, gledajući televiziju.

Aida Osmanagić, učenica Prve gimnazije Sarajevo, istaknula je kako ovu anketu treba pokazati roditeljima, te je pitala zašto je nenormalno posjetiti psihologa ili o ovome pričati u kući.

"Djeca ne znaju šta ovo sve donosi. Rješenje je razgovor. Zašto je vrhunac ambicije pušiti? Jer ne znaju za bolje. Nema vijeća mladih, nema centara za mlade u općinama. Samo na papiru stoji da trebaju postojati", smatra ona.

Suad Alić, predsjednik Zajednice srednjih škola ŽS, skrenuo je pažnju da je prosječna ocjena učenika osnovnih škola 4,5, a srednjih blizu četiri, tako da se ne govori o devijantnim ličnostima. Muamer Tinjak, predsjednik Udruženja direktora sarajevskih osnovnih škola, naglasio je da je potrebno imati što više besplatnih izvannastavnih aktivnosti jer mnoga djeca si ne mogu priuštiti tečaj ili školu sporta, u čemu mora pomoći cjelokupan sustav. Neki od zaključaka istraživanja su da postajemo društvo koje tolerira ovisnost i da roditelji nisu dovoljno educirani o izazovima suvremenog roditeljstva pa ponašanjem potiču djecu, na primjer, šaljući ih po cigarete. "Imali smo dosta uspješnih projekata prevencije, ali teško je govoriti o održivosti prevencije dok ona ne bude u sustavu", kazao je jučer Amir Hasanović, direktor Udruženja "Narko NE".

42 posto ispitanika prekomjerno je na internetu,

38 posto koristi igre na sreću

30 posto konzumira alkohol

36 posto pasivno provodi slobodno vrijeme

27 posto ima iskustvo s konzumiranjem cigareta

15 posto aktivno puši

5 posto aktivno konzumira marihuanu


Buka preporuka

Društvo

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.