Građani banjalučkog naselja Nova Varoš jednoglasno protiv izgradnje na zelenoj površini

Za samo par dana smo se organizovali i od 'vrata do vrata' informisali naše komšije. U samo 5 dana ispred mještana Nove varoši prema Gradskoj upravi Grada Banja Luka otišlo je na stotine primjedbi na Nacrt izmjene dijela regulacionog plana

Građani banjalučke mjesne zajednice Nove varoš su se spontano okupili u incijativu za odbranu zelenih površina u svom naselju, nakon što su saznali da je novim Nacrtom regulacionog plana za interpolaciju objekata od društvenih sadržaja na području Grada Banjaluka planirana izgradnja petospratnog stambeno-poslovnog objekta na lokaciji na uglu ulica Dragiše Vasića i Tina Ujevića.

„Pristup dokumentaciji kao i bilo kakva informacija o izmjeni Nacrta plana za ovu lokaciju nam nije bila dostupna od početka javnog uvida, odnosno od 14.5., nego tek od 30.5. i to na „pritisak“ mještana naselja. Ovime nije ispoštovana zakonska procedura za uvid u potrebnu dokumentaciju u ovom procesu, a ni prostorije mjesne zajednice Nova varoš nisu bile otvorene u toku radnog vremena,“ rekla je Milada Šukalo, jedna od pokretačica ove inicijative.

Sve ove prepreke nisu onemogućile vrlo brzo i efikasno djelovanje mještana naselja Nova Varoš, te su čitavom problemu pristupili ozbiljno, koristeći sve mehanizme učešća javnosti u procesu donošenja odluka kako bi zaustavili bilo kakvu gradnju na ovoj lokaciji.

„Za samo par dana smo se organizovali i od 'vrata do vrata' informisali naše komšije. U samo 5 dana ispred mještana Nove varoši prema Gradskoj upravi Grada Banja Luka otišlo je na stotine primjedbi na Nacrt izmjene dijela regulacionog plana, čime smo pokazali svoju ozbiljnost u namjeni da zaštitimo naše naselje od projekata koji nemaju apsolutno nikakav društveni, nego isključivo ličnih interes raznih privatnih investitora,“ dodala je Šukalo.

Nakon prvih aktivnosti građanske inicijative i Savjet mjesne zajednice Nova varoš je iskazao mišljenje i jednoglasno stao uz svoje građane.

Predrag Raosavljević,  pomoćnik Ombudsmena za ljudska prava BiH rekao je da nisu slučajno prvobitni regulacioni planovi, koji su i sada na snazi, zabranjivali dalju gradnju na zelenim površinama u Naselju Nova Varoš ali i drugim gradskim naseljima.

 “Pored prava građana na zdravu životnu sredinu, adekvatan životni prostor za odmor i rekreaciju, postavlja se i pitanje neadekvatne infrastrukture, pretjerane urbanizacije, začepljenja odvoda kod oborina, nedovoljnog broja parking mjesta, što je gorući problem i prije gradnje novih stambenih jedinica. Sve navedeno upućuje na zaključak da gradska vlast neplanski, stihijski i fradulozno pristupa urbanističkom osmišljavanju gradskih cjelina, uprkos najavama o progresu u vidu gradskog arhitekte, gradskog menadžera, prestonice kulture i investicija. Ako se ovome ne stane u kraj, možemo očekivati zidanje zgrada na svakom dijelu zelene površine, na igralištima, u parkovima, u neposrednoj blizini postojećih objekata, zaklanjanjem pogleda, pristupa i prostora za redovnu upotrebu već postojećih objekata. Konačno, sve navedeno upućuje i na teško kršenje prava djece, koja gube prostor za igru, druženje, sport i socijaizaciju a nisu u zakonskoj mogućnosti da svoju volju izraze. U uređenoj zemlji to se najstrožije kažnjava”, kaže za BUKU Raosavljević.

Jelena Brkić iz Centra za životnu sredinu kaže da je ovo još jedan od pojedinačnih slučajeva uništavanja javnih zelenih površina u Banjaluci.

“Međutim, najveći problem jeste pristup gradskih vlasti planiranja i uređenja grada gdje iz dosadašnjeg iskustva stičemo utisak sistemskog uništavanja zelenih prostora i ‘betonizacije’ grada te planiranja prema potrebama investitora, a ne građana i građanki ovog grada. Naime, u toku je izmjena nekoliko regulacionih planova u užem centru grada, ali se ne nudi niti jedno inovativno rješenje u pogledu održivog razvoja grada. S obzirom na to da se Banjaluka predstavlja kao regionalni centarm, a plan je da se razvija u pravcu ‘green city’ i ‘smart city’, dok se u praksi dešava upravo suprotno, očekujemo mnogo konkretnija i inovativnija rješenja u cilju postizanja strateških pravaca razvoja grada”, kaže Jelena za BUKU.

Ona ističe da stanovnici Nove Varoši, ali i drugih naselja koji su nezadovoljni ovakvim planskim rješenjima trebaju da se aktivno uključe u proces javnih konsultacija.
 
Javni uvid traje do 15.6., a pored lokacije u naselju Nova varoš, Nacrt regulacionog plana za interpolaciju objekata društvenih sadržaja na užem području Grada Banjaluke, obuhvata još 6 lokacija, te predstavnici  građanske inicijative Nova varoš pozivaju ostale građane Banjaluke da pogledaju Nacrt plana u svojim mjesnim zajednicama i koristeći omogućene zakonske mehanizme, daju svoje mišljenje, komentare i primjedbe na ovaj Regulacioni plan.

 

 


Buka preporuka

Društvo

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.