Grčki mediji: Pao dogovor, novo ime Makedonije biće...

Republika Severna Makedonija je novo ime bivše jugoslovenske republike oko kojeg su se složili premijeri Aleksis Cipras i Zoran Zaev, tvrde grčki mediji.

B92 / 12. Juni 2018

 "Dogovor bi mogao biti objavljen danas popodne", rekao je neimenovani zvaničnik vlade, prenosi Rojters. Cipras i Zaev su sat vremena razgovarali telefonom juče, te najavili da će danas nastaviti razgovor. Tada će sve biti jasno.

 

Očekuje se, naime, da nakon konačnog dogovora bude objavljeno zajedničko saopštenje za grčku i makedonsku javnost, a neki grčki mediji su preneli da će Cipras grčku javnost o tome obavestiti večeras. 

 

Atinski list Efimerida piše na svom sajtu da je posle prvog, jučerašnjeg telefonskog razgovora o poslednjim detaljima rešenja višedecenijskog spora, trebalo da ga dva premijera potvrde danas pre podne, ali će to učiniti popodne, da bi prvo obavestili specijalnog posrednika UN za taj spor Metjua Nimica koji je u Njujorku. 

 

Po izvoru iz Vlade Grčke, Efimerida piše da će Cipras posle razgovora s Nimicom i Zaevom obavestiti šefove političkih stranaka, a zatim će u 19 časova obavestiti i predsednika Grčke Prokopisa Pavlopulosa. 

 

Odmah potom Cipras će objaviti proglas o sporazumu koji će potpisati sa Zaevom na zajedničkoj granici, u Prespi. To mesto je ranije odabrano kao simbolično, a vreme potpisivanja nije još objavljeno. 

 

Po informacijama na koje se poziva Efimerida, naziv o kojem su se dve strane dogovorile je "Severna Makedonija", ali to tek treba da potvrdi Zaev, pred kojim su i predlozi: "Nova Makedonija" i "Gorna Makedonija" - svi samo na makedonskom. 

 

Izvori navode da u sporazumu piše da Makedonija ima jezik koji "nije ni u kakvoj vezi sa antičkim grčkim, da ne pretenduje ni na kakvo nasleđe i da pripada slovenskoj porodici naroda". 

 

I drugi mediji tvrde slično. "Skopsko pitanje: jedan korak do ugovora"; "Danas se zatvara pitanje u Skoplju", "Danas ključni telefonski razgovor"; "Severna Makedonija je ime oko kojeg su se složili premijeri", samo je deo naslova u grčki medijima, nakon jučerašnjeg razgovora Ciprasa i Zaeva. 

 

Postizanje dogovora o prevazilaženju spora dugog više od 25 godina biće od velikog značaja za obe zemlje, posebno Makedoniju koja očekuje da dobije datum za otvaranje pregovora o priključenju EU i poziv za priključenje NATO. već na predstojećem samitu u Briselu.


Buka preporuka

Region

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.