HAN: Rok za dogovor do septembra, ili BiH gubi novac EU

Evropski komesar Јohanes Han pisao je Savjetu ministara BiH u kojem traži da se obezbijedi interna koordinacija koja je potrebna da se zaključi potpisivanje Ugovora o Transportnoj zajednici i usvoji Zakon o akcizama.

Buka / 26. Juli 2017

Komesar Han u pismu je zaprijetio da Bosna i Hercegovina neće dobiti obećani novac ako se ne potpiše ugovor o Transportnoj zajednici.

- Ukoliko ne vidim odlučnost prije kraja septembra, ja ću morati sredstva preusmjeriti na projekte vaših susjednih zemalja. Nadam se da se to neće dogoditi i da će BiH osigurati sve što je potrebno da se infrastrukturni projekti provedu, navodi Han u pismu.

BiH je dobila četiri projekta, od ukupno šest odobrenih iz cijelog regiona. No ugovor o Transportnoj zajednici nije potpisan.

- Evropska komisija pokazala je duboku naklonjenost evropskoj budućnosti Bosne i Hercegovine. Očekujemo da će, kada dođe vrijeme da procijenimo aplikacju BiH, vaša zemlja i svi njeni lideri pokazati istu tu naklonjenost. Računam na to da ćete osigurati sve što je potrebno za potpisivanje sporazuma o Transportnoj zajednici, piše Han.

ŠAROVIĆ: GUBIMO I NOVAC I KREDIBILITET

Ministar za spoljnu trgovinu i ekonomske odnose BiH Mirko Šarović ponovio je svoj stav da BiH treba da potpiše Sporazum o pristupu Transportnoj zajednici.

- Ukoliko Bosna i Hercegovina do septembra ne pristupi Transportnoj zajednici izgubićemo i novac i kredibilitet. Ne možemo mijenjati taj dokument, a ne možemo ni uslovljavati EU, rekao je ministar Šarović, aludirajući na uslove koje je postavila Vlada Republike Srpske.

Vlada RS blokirala je pristup BiH Transportnoj zajednici, zbog čega bismo mogli ostati bez stotina miliona evra sredstava Evropske unije.Vlada RS je tražila od Savjeta ministara BiH da usvoji zaključak kojim će se utvrditi da u definisanju stavova ispred BiH, koji će biti prezentovani u okviru Sekretarijata transportne zajednice, učestvuju tri nadležna ministarstva – Ministarstvo komunikacija i transporta BiH, Ministarstvo komunikacija i transporta Federacije BiH i Ministarstvo saobraćaja i veza RS.

Istinito

 

 


Buka preporuka

EU/BiH

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.