Haos u Trstu, neofašisti i antifašisti u blizini

Učesnici "šetnji" italijanske neofašističke stranke KazaPaund i antifašista koji su organizovali kontramiting skoro su se mimoišli u centru Trsta.

BUKA portal / 03. Novembar 2018

Policija je uspela da ih zadrži na razdaljini od nekoliko stotina metara, prenosi Ansa.

Agencija navodi da uprkos tolikom broju demonstranata u gradskom jezgru mnoge prodavnice rade normalno i deluje da se ti trgovci ne plaše da bi moglo da dođe do incidenata, ali su drugi ipak odlučili da zatvore radnje.

Prema procenama policije antifašistički skup privukao je više od 4.500 ljudi, iako organizatori tvrde da su okupili najmanje 7.000 učesnika, a Ansa navodi da je na strani KazaPaunda stiglo više od 30 autobusa iz cele Italije, oko 2.000 ljudi.

Agencija je navela da se očekuje i dolazak italijanskog predsednika Serđa Matarele, a da je Trst od ranog jutra pod jakom kontrolom policije koja je raspoređena u slučaju da dođe do sukoba dve strane koje održavaju miting.

KazaPaund je prethodno objavio da se današnjim mitingom obeležava "100 godina italijanske pobede u Prvom svetskom ratu".

Predsednik Slovenije Borut Pahor oglasio se porukom na Tviteru uoči mitinga KazaPaunda u Trstu.

"U prethodnom veku, tri totalitarijanizma ostavili su za sobom užasni trag patnje, uključujući tu fašizam, koji oni planiraju da ožive na mitingu u Trstu danas...Moramo da se borimo za slobodu, ali sloboda je zaokružena slobodom drugih. Zato hajde da delujemo tolerantno i gradimo harmoniju, unutar i među nacijama", naveo je Pahor na ovoj društvenoj mreži, prenosi STA.

Agencija je prethodno prenela da je predsednik slovenačkog parlamenta Dejan Židan izrazio zabrinutost zbog mitinga tvrdokorne desničarske italijanske partije KazaPaund u Trstu, navodeći da jačanje neofašizma donosi rizik podrivanja dobre saradnje na graničnim prelazima.

"Potrebno je odupreti se fašizmu, sa tolerancijom, saradnjom i hrabrošću. Moramo da budemo vesnici saradnje i da odbacimo prakse koje su donele toliko zla u Sloveniji i Evropi", rekao je Židan u video poruci objavljenoj na Tviteru.

On je istakao da je "zabrinut zbog mitinga neofašista, zabrinut zbog nedostatka osude neofašizma, ne samo zato što to nije fenomen ograničen samo na jednu zemlju".

Slovenačka agencija podseća da je održavanje mitinga juče kritikovao i premijer Slovenije Marjan Šarec.

 

 


Buka preporuka

Vijesti

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.