Hej, Kolinda, nećeš vjerovati ko se izjašnjavao kao Hrvat u Jugoslaviji

IAKO su se svi u posljednja 24 sata uhvatili na prilično glupu i zapravo netočnu izjavu predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović o nedostatku većeg izbora jogurta u Jugoslaviji, ona je imala još jedan biser.

Buka / 14. Septembar 2018

"Desetljećima je nama Hrvatima bilo zabranjeno imenovati svoje porijeklo. Umjesto da kažemo: 'Ja sam Hrvat', morali smo reći: 'Ja sam iz Hrvatske.' Ako bi netko iskazao svoj nacionalni ponos, prijetio mu je zatvor", rekla je Kolinda za austrijski Kleine Zeitung i postala predmet sprdnje na Twitteru.

Da je i to slagala, brzo su dokazali korisnici Twittera koji su počeli objavljivati fotografije svojih i dokumenata svojih predaka, iz kojih je vidljivo da su se bez problema izjašnjavali kao Hrvati.

Ne samo što su se danas javnosti poznati i nepoznati ljudi izjašnjavali kao Hrvati, sam Josip Broz Tito u svom je vjenčanom listu napisao da je Hrvat. Njegova tadašnja mlada Jovanka Budisavljević, rođena u ličkom selu Pećane, izjasnila se kao Srpkinja.

Vjenčanje 60-godišnjeg Tita i 28-godišnje Jovanke u tajnosti se održalo u Iloku u vili Dunavka 19. travnja 1952. godine, pisao je Telegraf.rs.

Iako je poručio "Čuvajte Jugoslaviju i bratstvo i jedinstvo kao zjenicu oka svoga", sam Broz se ipak nije izjasnio kao Jugoslaven, već u izvodu stoji da je Hrvat, sin oca Franje. A nije ni napisao da je iz Hrvatske, što je po Kolindinim riječima morao kako bi izbjegao zatvor.

 

 

 

 


Buka preporuka

Region

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.