Istoričar iz Zagreba: Ambasade Njemačke i SAD-a bi trebale pregledati izjavu Predsjednice hrvatske

Izjava predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović, prema kojoj su nakon Drugog svjetskog rata brojni Hrvati pronašli prostor slobode u Argentini, izazvala je podsmijeh na društvenim mrežama, ali i u krugovima istoričara, prenosi Tportal.

Buka / 14. Mart 2018


'Nakon Drugoga svjetskog rata mnogi Hrvati su upravo u Argentini tražili i našli prostor slobode u kojemu su mogli svjedočiti svoje domoljublje i isticati opravdane zahtjeve za slobodom hrvatskoga naroda i domovine', kazala je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović za svoga posjeta glavnom gradu Argentine, Buenos Airesu.

Izjava predsjednice u trenu je postala predmetom ismijavanja na društvenim mrežama pa su mnogi primijetili kako su 'prostor slobode' i 'svjedočenje domoljublja' imali Ante Pavelić, Dinko Šakić, Branko Benzon, Ivo Rojnica, ali i brojni drugi članovi ustaške emigracije.

Istoričar Tvrtko Jakovina smatra da je riječ o skandaloznoj izjavi predsjednice.

'Predlažem da u ambasadama SAD-a i Njemačke pregledaju njene izjave jer nam one kvare odnose s tim dvjema zemljama i mnogim drugima', smatra Jakovina. 

Podsjetio je da u Argentini postoje 'stara' i 'nova' emigracija. Stara je došla ondje na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće i prije Drugog svjetskog rata jer je Argentina tada imala svoj najveći gospodarski uspon.

'Velik broj ljudi tamo je završio jer u to vrijeme, kada ste sjedali na brod, bilo je svejedno hoćete li završiti u Buenos Airesu ili New Yorku. Dio Hrvata, uključujući doktora Oscara Ivanissevicha, koji je liječio Evitu Peron, svoje su domoljublje tamo propagirali još u doba Austro-Ugarske, pa onda i u vrijeme Kraljevine SHS', napomenuo je Jakovina.

 

 

 


Buka preporuka

Region

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.