Italijanski biskup dao izjavu koja je potresla planetu: Iza napada u Berlinu i Ankari ne stoji islam, već ovi ljudi

Iako se na prvi pogled stvari čine drugačijim, ubistvo ruskog ambasadora u Ankari i napad kamionom u Berlinu nemaju nikakve veze sa religijom, već sa ekonomijom, tvrdi generalni sekretar italijanske biskupske konferencije.

avaz / 20. Decembar 2016

 

Jučer je napadač na jednoj izložbi iz pištolja usmrtio ruskog ambasadora u Turskoj Andreja Karlova, uzvikujući "Allahu akbar" prilikom napada. 

Istog dana, samo nekoliko sati kasnije, došlo je do napada kamionom na božićni market u Berlinu, za koji njemačke vlasti i policija vjeruju da se radi o terorističkom činu.

Međutim, ugledni italijanski biskup Nunzio Galantino, u razgovoru za Corriere della Serra, tvrdi kako jučerašnji napadi nisu motivisani religijom, već novcem.

"Ovi napadi se svode na sebičnost i opresiju. Ratovi odgovaraju onima koji su na vlasti i koji imaju novca, ratovi su idealni za one koji trguju oružjem. Na kraju, najveću cijenu svega plati obični narod", rekao je Galantino.

Galantino tvrdi da se ovdje ne radi o sukobu civilizacija, odnosno ratu kršćanstva i islama.

"Ne, ovo nije sukob civilizacija. Uopšte ne vjerujem da se radi o tome. Ovaj sukob potiču oni kojima sukob odgovara, a već sam rekao kome to može odgovarati", rekao je italijanski biskup, pa dodao:

"Vulgarnost i agresivnost u govorima stvaraju klimu koja iz ljudi izvlači najgore. Ovo je udar na naš mirni suživot. Pogledajte šta pišu mediji, a pogotovo šta se piše na socijalnim mrežama. Mržnja se širi poput virusa i moramo tome stati u kraj", zaključio je Galantino.

 


Buka preporuka

Vijesti

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.