Jedan običan "like" na Fejsbuku otkriva više nego što ste mislili

Istraživači su korisli psihologiju masovnog ubeđivanja u onlajn kampanjama i vidjeli da su uspjeli da povećaju prodaju konkretnih proizvoda za čak 50 odsto.

B 92 / 14. Novembar 2017

U eksperimentu koji je ciljao 3,5 miliona ljudi, naučnici su analizirali jedan običan „like“ korisnika Facebook-a da uđu u njegov psihološki trag – bilo da su oni introvertni ili ekstrovertni.

Istraživači, koji nisu imali nikakav novčani benefit, dokazali su kako samo jedan mali djelić digitalnog otiska korisnika može biti toliko značajan za reklame koje mu se kasnije prezentuju.

Sve je počelo od velike baze „lajkova“ milion anonimnih korisnika na Fejsbuku. Ljudi koji su lajkovali Lejdi Gagu okarakterisani su ekstrovertnim osobama, dok su oni koji su lajkovali Stargate bili introvertnije ličnosti.

Reklame su kasnije kreirane upravo prema ovim karakteristikama, a odziv je zapanjio čak i same naučnike. Jedna reklamu je videlo čak 3.100.000 ljudi, a od na svakih deset hiljada lajkova skoro 500 njih je zaista i kupovalo proizvod.

Kako kažu, ovim eksperimentom su samo želeli da dokažu da sve što radite na društvenim mrežama predstavlja vaš otisak po kojem vam se kasnije serviraju reklame.

 

 


Buka preporuka

Nauka i tehnologija

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.