Jedinstvo SDS-a na ozbiljnoj kušnji, ne isključujem mogućnost cijepanja stranke

Sinoć je završena maratonska sjednica Glavnog odbora Srpske demokratske stranka koja je prošla u veoma čudnoj atmosferi. Od okupljanja pristalica aktuelnog lidera Vukote Govedarice, preko izlaska pojedinih članova Odbora sa sjednice pa sve do intervencije

Elvir Padalović / 29. Oktobar 2018

...specijalne policije i legitimisanja lica ispred zgrade SDS-a.

Čini se kako je sve okolo bilo zanimljivije od same sjednice. A nakon sjednice uobičajene političke floskule .Vukota Govedarica uspio je, makar na kratko, da pacifikuje nemirne duhove u stranci, pa se tako pored njega pojavio i Milovan Cicko Bjelica, koji je spominjao kako SDS treba razgovarati sa svima pa i sa SNSD-om.

Govedarica je kazao kako SDS nije dobio zvaničnu ponudu od SNSD-a za saradnjom te da mu je dato povjerenje da "radi na jedinstvu stranke", dok bi Predsjedništvo SDS-a “trebalo da optimalno pozicionira stranku, vodeći računa o izbornoj platformi i načelima i programskim principima, koji su rečeni tokom izborne kampanje”.  
    
Sa političkom analitičarkom Tanjom Topić razgovaramo upravo o SDS-u, o održanoj sjednici, te o tome šta ovu stranku čeka u narednom periodu.


Šta je, po Vama, pokazala jučerašnja sjednica GO SDS-a?

Sjednica je pokazala da unutar SDS-a postoje odredjeni vidljivi lomovi, sama dužina trajanja sjednice, negodovanje ispred zgrade u kojoj je održavana sjednica, odlazak stranačkih predstavnika iz Doboja, pokazuju da se koplja lome oko saradnje sa SNSD-om. Izlaz je nadjen u elegantnom saopštenju u kojem stoji da ponuda SNSD-a nije bila zvanična, kao i da se može razgovarati samo na bazi programskih platformi, što je jedna fraza koja isprazno zvuči. Znamo da kod nas nema programskih platformi i da su one puki izgovor za raspodjele fotelja. Kod nas nema niti je bilo programskih platofrmi, tako da mi se to sve čini kao kupovina vremena dok se ne donese odluka unutar SDS-a.

 

 

Koliko je Vukota Govedarica u smislu stvaranja jedinstva unutar SDS-a jak?

Vukota Govedarica nastoji biti jak, posebno u sprovodjenju nekih principa i standarda, za koje se zalagao još u toku opozicionog djelovanja, te u izbornoj kampanji. Ali postoje brojne struje unutar SDS-a koje vuku stvari na drugu, čak na suprotnu stranu. Sama isključivanja pojedinaca iz stranke, potom napuštanje sjednice govore u prilog tome da je jedinstvo ove stranke na ozbiljnoj kušnji.

Koliko su struje, koje vuku SDS prema SNSD-u a koje pominjete, uopšte jake i da li postoji šansa da se SNSD i SDS udruže u neku veliku koaliciju?

Ako je suditi po ponašanju pojedinih funkcionera SDS-a vidimo da postoji ozbiljna namjera da se udruže u koaliciji sa SNSD-om. Meni se čini da bi to moglo dovesti i do cijepanja SDS-a, sasvim sigurno da taj plan ide u pravcu stvaranja zajedništva i zajedničkog nastupa na državnom nivou. Dakle, predstavnici ovih stranaka mogli bi se naći zajedno u Savjetu ministara i zajednički djelovati u Parlamentu BiH. Velika koalicija u smislu djelovanja obiju stranaka u punom sastavu i kapacitetu mi je manje izvjesna. Postoji puno spinovanja i nastojanja da se ova koalicija upakuje u plašt patriotizma i zaštite srpskih nacionalnih interesa. Takodjer čujemo glasne poruke iz Srbije, čak od istih onih ljudi koji su do jučer napadali SDS zbog izdajničkog djelovanja i smatrali da ruše RS. Sad su za iste dobri zarad zbijanja nacionalnih interesa. Čini mi se da iz Srbije dolazi snažan pritisak za koaliranjem ove dvije stranke.

Šta se može očekivati od SDS-a u narednom periodu?

Mislim da još predstoji unutrašnja borba u samom SDS-u. Ne isključujem moguće cijepanje ili izlazak važnih funkcionera iz stranke i njihovog priklanjanja vladajućim strankama.

 

 


Buka preporuka

Intervju

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.