Jeremy Corbyn: Ne možemo okrenuti glavu od ovako brutalnog kršenja međunarodnog prava u Gazi

Ovaj pokolj je uslijedio nakon sedmica ubijanja palestinskih civila koji protestuju zahtijevajući svoje pravo na povratak, od kojih su većina izbjeglice ili porodice izbjeglica.

Buka / 15. Maj 2018

 Današnje ubijanje desetina nenaoružanih demonstranata i ranjavanje još mnogo većeg broja ljudi od strane izraelskih snaga u Gazi je užasan čin koji zahtijeva ne samo međunarodnu osudu, već akciju da se krivci pozovu na odgovornost.

 

Ovaj pokolj je uslijedio nakon sedmica ubijanja palestinskih civila koji protestuju zahtijevajući svoje pravo na povratak, od kojih su većina izbjeglice ili porodice izbjeglica. Budući da se ovo desilo na dan kada je predsjednik Trump preselio američku ambasadu u Jerusalem, to naglašava prijetnju miru koju predstavlja kontinuirana i neprihvatljiva nepravda koja se nanosi palestinskom narodu.

 

Odgovor mnogih zapadnih vlada na ovo flagrantno kršenje zakona, uključujući i naš odgovor – koji nosi naročitu odgovornost za mirno i pravedno razrješenje izraelsko-palestinskog sukoba  – u potpunosti je neadekvatan. Treba da se ugledaju na izraelske aktiviste koji zagovaraju mir i pravednost: treba zahtijevati kraj višestrukom kršenju ljudskih i političkih prava sa čime se Palestinci svakodnevno suočavaju, 11-godišnja opsada Gaze, kontinuirana 50-godišnja okupacija palestinske teritorije i nastavak širenja nezakonitih naseobina.

 

Ne možemo okrenuti glavu od ovako brutalnog kršenja međunarodnog prava. Zbog toga je Laburistička stranka traži da se revidira prodaja britanskog oružja Izraelu dok se ovo nasilje nastavlja.

 

Međunarodna zajednica mora konačno iskoristiti svoj kolektivni autoritet i snagu za postizanje dugotrajnog dogovora koji će obezbijediti mir, pravdu i bezbjednost i za Izraelce i za Palestince, koji toliko dugo čekaju da ostvare svoja prava.

 

Za Buku prevela Milica Plavšić 


Buka preporuka

Vijesti

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.