Kako su firme kontroverznog biznismena Slavka Bojića pripremale milionski posao sa radarima u RS?!

Ministri unutrašnjih poslova i finansija Dragan Lukač i Zoran Tegeltija navodno su “režirali“ jednu od najvećih tenderskih prevara u RS i to uz pomoć provjerenih saradnika za "mutne" poslove Slavka Bojića i Mladena Milanovića Kaje.

Milovan Matić / 08. Mart 2018

 Naime, kako je već poznato, Republiku Srpsku u narednoj deceniji će pokrivati kamere i radari firmi "InnovaTraffic Holding” iz Njemačke, „Ekin Teknoloji San. Ve Tic. A.S. “ iz Turske i "WKB Consulting” iz Banjaluke, koje su pobijedile na tenderu za nabavku i instalaciju radarskog sistema u Republici Srpskoj. Kako je to predviđeno javno-privatnim partnerstvom, koje je predložio Tegeltija, a kasnije proveo u dijelo Lukač, ove kompanije će sav prihod od naplaćenih kazni dijeliti sa Ministarstvom unutrašnjih poslova RS u omjeru „pola–pola“.

Novinar i bloger Slobodan Vasković tvrdi da su stručna lica u Ministarstvu finansija Republike Srpske dala mišljenje prema kojem je ovaj posao štetan po MUP RS, ali da je ministar finansija Zoran Tegeltija ignorisao ove stavove. 

"Izvori bliski premijerki Željki Cvijanović su mi saopštili da je Tegeltija na sjednici Vlade RS, na kojoj se odlučivalo da li će MUP RS ići u javno-privatno partnerstvo ili će se ta institucija kreditno zadužiti, insistirao da “nema prostora za kreditno zaduženje”! Cvijanovićeva, prema istim izvorima, nije bila oduševljena takvim projektom, ali se nije usudila suprotstaviti Tegeltiji i Lukaču", tvrdi Vasković koji već danima prati ovaj slučaj.

Na taj način, pomenutim kompanijama je omogućeno da u narednih 10 godina zarade preko 100 miliona maraka.

Inače, i prije nego je raspisan tender, akteri cijele ove priče su već uveliko razradili plan kojim bi izbacili sve potencijalne konkurente iz igre i prigrabili na nezakonit način ovaj unosan posao.

To su radili tako što su unaprijed stvorili uslove da javno-privatno partnerstvo pripadne Slavku Bojiću, vlasniku firme “ProControl” i suvlasniku  "MMSCODE", inače poznatom po mnogobrojnim prevarama o kojima su mediji ranije pisali. (LINK)

Vinovnici ove priče, da bi prikrili cijelu prevaru, pokušali su zbuniti javnost osnivajući firme u inostranstvu i uvlačeći neke velike kompanije u posao, ali dokazi do kojih je došao naš portal nedvosmisleno potvrđuju da je poveznica za sve njih upravo Bojić.  

Prema dokumentaciji koja je u posjedu BUKA portala, Bojić se još dva mjeseca prije nego što je Vlada RS raspisala tender raspitivao kod firmi u Evropi u vezi sa postavljanjem radara, u namjeri da pripremi teren za već dogovoren posao. 

To potvrđuje i pismo iz aprila mjeseca koje je u posjedu našeg portala u kome iz Bojićeve firme "ProControl" pišu jednoj evropskoj kompaniji koja se bavi postavljanjem radara:

"Zainteresovani smo za vaše proizvode i rješenja za jedan projekat u BiH koji uključuje otprilike 100 fiksnih i mobilnih radara. Molim vas možete li mi poslati tehničke specifikacije fiksnih i mobilnih rješenja, cijenu i ako je moguće opis integracije u centralizovani sistem koji bi objedinjavao sve informacije sa svih radara. Zainteresovani smo i za mobilne radare za automobile, otprilike 10 komada i mogućnost njihovog prenosa, te koliko je to kompleksno."

Sve ovo se desilo samo mjesec dana nakon odluke Vlade da donese odluku o javno-privatnom partnerstvu, a nekoliko mjeseci prije raspisivanja tendera. 

Ono što je još zanimljivije jeste da je i firma “InnovaTraffic Holding” iz Njemačke osnovana tek nakon pomenute odluke Vlade RS, u martu.  

Prema tvrdnjama banjalučkog novinara Slobodana Vaskovića, iza ove firme se krije niko drugi do Slavko Bojić, kao i još neki banjalučki tajkuni.

Ali tu priči nije kraj.

"Nakon što je formirana firma “InnovaTraffic Holding” u Osnabriku (osnivački ulog 25.000 evra), u Banjaluci se formira i firma  “WKB Consulting” iz Banjaluke, čiji je osnovač Karl Otto Woll, iz Eisenberga, Njemačka. Ta firma je osnovana 04.05.2017. godine, a  njen osnivački ulog je jedna marka. Tender za nabavku kamera i radara, putem javno-privatnog partnerstva, Lukač je potpisao  06. juna, znači mjesec dana nakon što je registrovana “WKB Consulting”, odnosno dva i po mjeseca po formiranju “InnovaTraffic Holdinga”, objašnjava Vasković način na koji se pravila priprema za preuzimanje posla.

Pošto su osnovali dvije firme iza kojih stoje banjalučki tajkuni, za prevaru je trebalo pronaći firmu koja ima neke reference i koja bi mogla da iznese ovaj posao. Za te potrebe pronašli su tursku firmu „Ekin Teknoloji San. Ve Tic. A.S. “ i tako kompletirali "ekipu" za tender koji je raspisan u junu prošle godine. 

Možda i najzanimljiviji dokaz koji pokazuje da se pobjednik tendera unaprijed znao jeste podatak da je druga Bojićeva firma "MMSCODE d.o.o" nekoliko dana prije tendera dobila sertifikat od pomenute turske firme kojim se potvrđuje da ovo preduzeće uspješno može da vrši obuku i sertifikaciju inženjera, nabavku materijala za opremu i upoznavanje stručnog osoblja sa funkcionisanjem softvera. (BUKA je u posjedu sertifikata)

Na osnovu tog serifikata "MMSCODE" je ovlašten da izvršava sve radove na servisiranju, zamjeni dijelova, prilagođavanju uređaja i softverskom ažuriranju svih proizvoda Ekin Teknoloji San. Ve Tic. A.S..

Sve ovo potvrđuje i dokument koji je u našem posjedu u kome "MMSCODE" garantuje da su oni serviser kompanije “Ekin Teknoloji San. Ve Tic. A.S.”, a koji je izdat u svrhu učešća na javno-privatnom partnerstvu. Naravno, sve to je potpisao Slavko Bojić kao direktor.

U to vrijeme, pored Bojića, suvlasnici firme "MMSCODE" su bili i Miloš Đurđević i Savo Antonić iz Banjaluke. 

Ipak, takvo stanje se nije dugo zadržalo, jer u priču je morao da uđe i ministar Tegeltija i to preko tajkuna Mladena Milovanovića Kaje. 

To se desilo tako što je mrkonjićki biznismen Milanović zvanično preuzeo četvrtinu informatičke firme "MMSCODE"  u vlasništvu Slavka Bojića.

"Milanović je udio od 25 odsto kupio preko novoosnovane firme “Euro Bonus” koja se sada u registru poslovnih subjekata Agencije za posredničke, informatičke i finansijske usluge (APIF) vodi kao jedan od četiri suvlasnika firme "MMSCODE",  objavio je portal Capital.ba početkom februara ove godine.

Na kraju, i pored silnih pokazatelja da se ovdje radi o ogromnoj prevari i krivičnom djelu, Vlada i dalje istrajava na realizaciji ovog projekta. Uz to, i tokom tendera su se javile mnoge nepravilnosti, pri čemu su sporne firme u svojoj ponudi imale brojne nelogičnosti, o čemu je Buka već pisala

Inače, Buka je prije tačno mjesec dana uputila zahtjev Ministarstvu unutrašnjih poslova u kojem smo tražili odgovore na sve nelogičnosti i nejasnoće koje su se javile tokom ovog postupka, ali do danas nismo dobili odgovore.

 

Da se "golim okom" vidi kako se ovdje radi o prevari potvrđuju i mnogobrojne izjave polanika u Narodnoj skupštini koji tvrde da uvidom u Studiju ekonomske opravdanosti svako može da shvati kako je na djelu kriminal. 

Inače, ovom Studijom predviđeno je da stotinu radara godišnje zaradi 21,6 miliona KM na osnovu predviđenih 745.084 kazni, što znači 216 miliona KM za deset godina, koliko bi trajalo JPP.

Zbog toga, govoreći o javno-privatnom partnerstvu za nabavku radara za kontrolu saobraćaja u Srpskoj, poslanik Dragan Čavić je rekao da sa kolegama iz SDS-a i PDP-a razmatra da podnesu inicijativu Ustavnom sudu Srpske radi osporavanja odluke o nabavci radara.

On je napomenuo da, osim ove inicijative, s pravnim timom razmatra i podnošenje krivične prijave protiv lica koja su učestvovala u donošenju ove odluke.

Čavić tvrdi da je odluka suprotna Zakonu o budžetskom sistemu u kome se navodi da se javni prihodi, gdje spada i naplata kazni od prekoračenja brzine, ne mogu dijeliti s privatnim partnerima i da moraju biti uplaćena u budžet Srpske.

“Ministar unutrašnjih poslova /Dragan Lukač/ ovo ne mora da zna, ali ministar finansija /Zoran Tegeltija/ po funkciji to mora da zna”, kaže Čavić.

Inače, da se ovdje radi o kriminalu, tvrde i članovi Odbora Narodne skupštine za bezbjednost koji su tražili da se odustane od projekta kroz javno-privatno partnerstvo, te da se ovaj posao finansira sredstvima RS i tako izbjegne podjela dobiti od naplate kazni sa privatnikom.

Zaključak o odbacivanju javno-privatnog partnerstva Odbor je usvojio 11. decembra prošle godine, a prema saznanjima „Buke“ dokumentacija je nakon toga predata Pravobranilaštvu RS.

Predsjednik odbora za bezbjednost u NSRS Milanko Mihajilica rekao je za naš portal da su poslanici dugo pokušavali zaustaviti ovaj projekat, ali bezuspješno.

„Više od pola godine smo tražili sve relevantne informacije za ovaj projekat koji je po raspisanom javnom tenderu skočio sa 9,3 miliona maraka na 12,5. Iako smo na Odboru zahtijevali i studiju ekonomske opravdanosti i prisustvo ministra unutrašnjih poslova, ništa od toga se nije desilo. Ministar nikad nije došao, a studija nam nije dostavljena. Moram da naglasim da je 5 članova odbora bilo protiv i da su pored nas opozicionih poslanika izričito protiv ovakvog javno privatnog partnerstva bili i poslanici SNSD-a Drago Kalabić i Ilija Tamindžija. Ipak, Vlada je odlučila da prekrši zakon o budžetskom sistemu tako što će dati jednu vrstu monopola privatnim kompanijama zajedno sa 50 odsto prihoda od svih plaćenih kazni. Zamislite samo da će ove kompanije završiti posao za 12,5 miliona KM, što će im se vratiti već u prvoj godini prema projektovanoj dobiti, a u narednih 9 će zaraditi 100 miliona. Očigledno je da je nečiji lični interes i zarada pojedinaca iznad opšteg interesa građana“, rekao je Mihajilica i dodao:

“Ovdje je golim okom vidljivo da posla nisu čista i da je neko forsirao  da se ovako radi. Slobodno mogu da kažem da je ovo još jedan pljačkaški poduhvat. Ipak, ja očekujem da se od ovog odustane jer još uvijek sve možemo zaustaviti“, rekao je Mihajilica.

Koliko je ovaj posao štetan po Republiku Srpsku najbolje se vidi po stavovima dijela političara iz vlasti koji su izričito protiv ovakvog načina postavljanja radara.

Tako poslanik SNSD-a i član odbora za bezbjednost Drago Kalabić, za Buku govori da ovo mora da bude posao koji će provesti “država”, a ne privatne firme i da je ovakav način postavljanja radara “kriminalan”.

“Ovo mora da bude isključivo u vlasništvu države. Ja sam protiv ovog što trenutno pokušava da uradi MUP i apelujem da se prekine sa tim. Ima još vremena da se sve uradi kako treba i da se zaštite interesi RS. Takođe, ovih dana vidim da i iz opozicije govore da se ovdje radi o kriminalu. Ja nisam to istraživao, ali mislim da svako ko ovdje vidi neke nelogičnosti treba da traži da se to ispita, pa tako i poslanici opozicije ako smatraju da nešto nije u redu”, rekao name je Kalabić.  

 


Buka preporuka

Buka desk

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.