Medicinari u RS: Izloženi smo neviđenim pritiscima ali od generalnog štrajka ne odustajemo

Zdravstveni sistem koji se već godinam urušava svima bi nam trebao biti prioritet, ali vodećim ljudima u ovoj državi i entitetu nije.

Tatjana Čalić / 10. Oktobar 2018

 

Pokazao je to u više navrata reorni ministar Dragan Bogdanić ignorišući sve zahtjeve koji su stizali od medicinskih radnika, ali i još uvijek aktuelni predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik kada je presjecanjem jedne u nizu crvenih vrpci poručio da on odlučuje o tome kada će biti povećane plate.

Kako za Buku kaže predsjednik Unije sindikata radnika u zdravstvu Republike Srpske, Miodrag Femić uprkos ogromnim pritiscinima i ucjenama većina medicinskih radnika nije poklekla što je i pokazala polusatnim štrajkom upozorenja održanim 19. septembra.

Od 2030 medicinskih radnika zaposlenih u javnim ustanovama njih nešto preko 1250 je učestvovalo u štrajku, čime smo prezadovoljni jer nam to budi nadu da ovdje nešto može promijeniti na bolje”, rekao je Femić i prokomentarisao izjavu koju je Dodik dao tri dana kasnije -kako on odlučuje kada će biti povećane plate te da “oni koji budu išli za Femićem, neće dobiti ni dinara”.

Iskreno ostao sam iznenađen. Prvo zato što se prvi čovjek entiteta petlja u sindikalna posla, drugo postavio sam sebi pitanje zašto primaju platu ministar zdravlja ili premijer, a treće da li je to i konačna potvrda da ovdje samo jedan čovjek odlučuje o svemu i da je on iznad svih zakona. Ako je to tako, ako on odlučuje o svemu, onda smo se mi cijelo vrijeme obraćali na pogrešnu adresu, pa ćemo to uskoro promijeniti”, izjavio je Femić i dodao da je odluka o generalnom štrajku već donesena i da će ubrzo nakon formiranja vlasti ista biti suočena sa rješavanjem njihovih zahtjeva ili sa generalnim štrajkom.

Gledajući kompletnu predizbornu borbu stranaka poražavajuće je što niko od partija nije dao nikakav plan, srategiju ili program za razvoj i oporavak zdravstvenog sistema. A to je u ovom trenutku ono što nam je najpotrebnije”, istakao je.

Podsjetimo, sindikati su još u decembru prošle godine tražili od Vlade RS-a povećanje plata za 25 posto.

U obrazloženju ovog zahtjeva su podsjetili da su zarade značajno umanjene 2009. usvajanjem Zakona o platama zaposlenih u javnim ustanovama u oblasti zdravstva te zatim i odlukom da se naknade za topli obrok, zimnicu, ogrjev i regres uračunavaju u iznos osnovne plate.

Do smanjenja je ponovo došlo početkom prošle godine, kada su plate umanjene smanjenjem naknade za minuli rad, čime su računajući od 2009. godine zarade medicinskih radnika ukupno umanjena za oko 52 posto.

 


Buka preporuka

Buka desk

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.