Mještani banjalučkog naselja Nova varoš poručuju Gradu: Ne predstavljajte privatne interese kao projekte od društvene koristi

Snažna volja i energija mještana banjalučke mjesne zajednice Nova varoš u namjeri da odbrane zelenu površinu u svom naselju, na kojoj je nacrtom regulacionog plana planiran stambeno-poslovni objekat, izazvala je i reakcije u Gradskoj upravi Grada Banjaluka.

U svojim izjavama, gradonačelnik Banjaluke, Igor Radojičić, ističe kako je u toku javnog uvida na nacrt regulacionog plana kontaktirao sa mještanima Nove varoši, ali iz građanske incijative navode da tu informaciju nemaju. Ukoliko i kojim slučajem jeste, onda to nije bio niko ko je okupljen u građanskoj inicijativi koja se protivi izgradnji stambeno-poslovnog objekta na zelenoj površini.

Na inicijativu građana, oglasio se i načelnik Odjeljenja za prostorno uređenje, Slobodan Stanarević, izjavljujući da „Građani koji su pokrenuli incijativu nisu razumjeli da ne radimo ništa da narušimo komoditet življenja u tom naselju.“ Iako u toku javnog uvida za građane nije bila organizovana prezentacija nacrta Regulacionog plana, mještani Nove varoši su dobro razumjeli planirane aktivnosti Grada na spornoj lokaciji, a svoje nezadovoljstvo ovim planom iskazali su sa gotovo 1000 primjedbi i komentara koje su dostavili Gradskoj upravi u toku javnog uvida na nacrt Regulacionog plana.

Nacrtom regulacionog plana za interpolaciju objekata društvenog sadržaja na uglu ulica Dragiše Vasića i Tina Ujevića u Novoj varoši, planirana je izgradnja stambeno-poslovnog objekta spratnosti P+5. Grad Banjaluka pokušava projekat izgradnje petospratnog stambeno-poslovnog objekta prikazati kao društveno koristan, ali su u pitanju isključivo interesi privatnih investitora.

U prizemlju objekta planirane su prostorije društvenih sadržaja, odnosno nove prostorije Mjesne zajednice, dok bi ostala površina objekta bila pod stambenim i poslovnim prostorima. Ovakav objekat je prvenstveno privatnog, a u neznatnom dijelu javnog karaktera i kao takav je neprihvatljiv sa stanovišta objekta društvenih sadržaja.

 

 

Prijedlog mještana Nove varoši je da se saniraju trenutne prostorije Mjesne zajednice Nova varoš ili ukoliko sanacija nije moguća, na trenutnoj lokaciji mjesne zajednice sagradi novi objekat, te da su gabariti postojećeg objekta dovoljni, ističući da i do sada nisu imali mogućnost korištenja prostorija Mjesne zajednice, s obzirom da su one većim dijelom pod zakupom.

Mještani Nove varoši poručuju Gradskoj upravi da u potpunosti obustavi planirani projekat, jer su odlučni u svojoj borbi i neće odustati dok ne očuvaju zelene površine u naselju i poručuju da je u interesu svih građana Banjaluke da se prestane trošiti javni novac na bespotrebnu administraciju daljeg procesuiranja ovog slučaja.

Podsjetimo da smo Gradonačelnika Banjaluke Igora Radojičića pitali šta misli o zelenoj površini u Novoj varoši, odnosno o potencijalnoj izgradnji objekta na njoj i inicijativi mještana ovog naselja koji žele da sačuvaju ovu površinu.

Gradonačelnik kaže da Banjaluka u ovom periodu rješava problem mjesnih zajednica i društvenih domova širom grada.

"Mislim da ćemo do kraja ovog mandata imati čak i dvadesetak novih i obnovljenih društvenih domova, mjesnih zajednica i slično. Jednim posebnim regulacionim planom obuhvatili smo više mjesnih zajednica gdje bismo izgradili nove objekte na lokacijama starih ili zamjenskim. U Novoj varoši za potrebe mjesne zajednice trenutno služi jedna baraka koja je neuslovna i propada i nema svrhe u nju ulagati. Na toj lokaciji gdje se nalazi ta baraka ne može se napraviti nešto veće i zbog toga je predložena druga lokacija da se na njoj gradi, a građani su protiv toga i žele da zadrže zelenu površinu i nisam protiv toga", odgovorio je Gradonačelnik Banjaluke na pitanje novinarke Buke.

On kaže da nije ništa pod moranje, ali to znači da mjesna zajednica Nova varoš i dalje neće imati prostor za društveno okupljanje.

Gradonačelnik je rekao da građani mogu da predlože i drugu lokaciju.

"Na gradskom području je vrlo teško naći praznu lokaciju, jer onda nađete zelenu površinu, a sve ostalo je već izgrađeno. To je problem gradskog područja", kaže Radojičić. 

Milada Šukalo, jedna od pokretačica Inicijative za zaštitu zelenih površina u Novoj varoši kaže da je većina stanara zgrada koje se nalaze u neposrednoj blizini su izričito protiv bilo kakve gradnje na ovoj zelenoj površini, a istog mišljenja su i ostali mještani naselja Nova varoš.

"Podršku dobijamo i od naših sugrađana koji znaju da se ovakav problem može desiti bilo kad i u njihovim naseljima", rekla je Milada za BUKU.


 


Buka preporuka

Društvo

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.