Momak koji je ćutao ispred slovenačke ambasade: Jedne večeri dočekao me je nepoznati automobil. Duga svjetla uperena u mene....

Aleksandar Gluvić, momak koji je ćutao ispred slovenačke ambasade odlučio je podijeliti iskustva koja je doživio prilikom trosedmičnog performansa....

BUKA/ E.P. / 14. Mart 2018


"Stojeći ispred Konzulata Slovenije posljednje tri sedmice, susreo sam se sa prijetnjama i zastrašivanjem od strane policije.U dva navrata sam legitimisan i prijećeno mi je privođenjem u policijsku stanicu, iako nisam kršio nijedan zakon" napisao je Gluvić.

Tvrdi kako je prve sedmice performansa, dok se kasno u noć vraćao kući, dočekao nepoznati automobil.

"Duga svjetla uperena u mene, prodoran pogled vozača i višeminutno zadržavanje nosili su jasnu poruku. Znaju ko sam, gdje živim i paze na mene.Mimo tog događaja, policajci u civilu su satima stajali i budno motrili šta radim ispred Konzulata.Živimo u državi u kojoj policija služi za zaštitu kriminalnog režima a ne građana i to je razlog zašto se plaše svakog vida pobune" napisao je Gluvić na svom FB profilu.

Neću odustati i dozvoliti da me uplaše.Borba se nastavlja!


Danas je napisao kako je za vrijeme tri sedmice stajanja ispred Konzulata stekao jednu posebnu vrstu prijatelja.

"To su ljudi koji su svojim tihim otporom pružili podršku ovom performansu.Žena koja mi je svaki dan prilazila, pružala ruku i čestitala na hrabrosti ili momak koji me je nakon četiri sata stajanja na minus 15 odvezao svojoj kući i "posadio" ispred kamina, samo su neki od njih.Sve nas je više!" napisao je on.

 

 


Buka preporuka

Buka desk

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.