Najavljena vanredna kontrola u bolnicama u RS: Ko je naplaćivao boravak majkama uz bolesno dijete?

Priča o tome kako roditelji plaćaju "luksuz" boravka uz bolesno dijete u UKC RS u Banjaluci izazvala je veliku pažnju javnosti.

Elvir Padalović / 14. Novembar 2017

Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske najavio je vanrednu kontrolu u Univerzitetski klinički centar u Banjaluci da bi se utvrdilo zbog čega je naplaćivana pratnja roditelja uz dijete za vrijeme bolničkog liječenja iako Fond u potpunosti snosi te troškove kada je pratnja potrebna.

U Fondu naglašavaju da roditelji koji sa djetetom borave u bolnici ne plaćaju ništa ukoliko ljekar preporuči pratnju, što je propisano i pravilnikom Fonda koji je na snazi niz godina.

“Bolnice su dužne da poštuju prava osiguranika, a jedno od tih prava je i pravo na pratioca i to nema nikakve veze sa ugovorom kojeg bolnice potpisuju sa Fondom”, navodi se u saopštenju.

"Boravak koji ova ustanova plaća za roditelje podrazumijeva pansion, a ne “stolicu”, te pozivaju sve roditelje da im se jave u slučaju da ne dobiju ono što Fond za njih plaća bolnici" navodi se u saopštenju Fonda zdravstenog osiguranja RS.

U saopštenju se ističe da “ne stoje konstatacije da je Fond kriv što se majkama u UKC plaćao boravak uz dijete”, nego da je riječ o kršenju prava osiguranika.

"Fond u potpunosti finansira smještaj pratioca uz dijete u slučaju kada je dojenje jedini način prehrane djeteta ili je taj način prehrane preporučen, za dijete koje ima teškoće u razvoju i kada se o tome posjeduje odgovarajuće rješenje, te kada za dijete mlađe od šest godina postoje medicinske indikacije koje ukazuju da je neophodna pratnja" navodi se u saopštenju FZO.

Pravo na smještaj uz dijete koje se nalazi na bolničkom liječenju reguliše član 46. Pravilnika o sadržaju obimu i načinu ostvarivanja prava na zdravstvenu zaštitu a koji možete vidjeti u nastavku teksta


Pravo na smještaj uz dijete ostvaruje se na osnovu uputnice ljekara koji je dijete uputio u bolnicu, a na osnovu preporuke ljekara specijaliste.

“Bolnica u kojoj se liječi dijete mlađe od šest godina, ili dijete ometeno u razvoju, može da predloži dnevni smještaj roditelja ili drugog staratelja iako to nije navedeno na uputnici”, navode u Fondu.

Dnevni smještaj pratioca bolnica može da predloži i u slučaju liječenja djeteta do 18 godina života, ukoliko je oboljelo od maligne bolesti.

“U slučaju da je roditeljima koji su imali preporuku ljekara za pratnju uz dijete naplaćena usluga, mogu da podnesu zahtjev za refundaciju troškova, a Fond će nadoknaditi novac i to na teret bolnice”, dodaje se u saopštenju.

"Fond zdravstvenog osiguranja će u narednom periodu sprovesti kontrole i u drugim bolnicama, iako ova pojava nije uočena u drugim ustanovama." saopšteno je.


Adriana Basara, predsjednica HO Budimo ljudi i majka četvoro djece je mišljenja da treba potpuno ukinuti plaćanje dnevnog smještaja majki do navršenih 6 godina uzrasta djeteta, a da doktor procijeni za stariju djecu.

 

"Nije jednostavno kada dijete ima 8,9 godina operiše krajnike, budi se iz kome i povraća krv" kaže ona za BUKU.

Istovremeno, ona kaže da nevjerovatno nevjerovatno zvuči da FZO nije znao da majkama naplaćuju smještaj kad su se iste dolazile žaliti u Fond.

Ona navodi da su se dešavali zaista čudni slučajevi kada je dolazilo do naplaćivanja boravka, i da tih prijava svakim danom dolazi sve više.

Povodom saopštenja o upućivanju vanredne kontrole u UKC RS, iz ove ustanove napominju: Spremni smo i stojimo na raspolaganju svim vanrednim i redovnim kontrolama koje se sprovode od strane nadležnih institucija s obzirom na činjenicu da poslujemo u skladu sa zakonskom regulativom!

"Kao što je javnost već informisana od subote, 11.11.2017. godine prof. dr sc. med. Vlado Đajić, v.d. generalnog direktora UKC RS, donio je odluku da će naša ustanova snositi troškove boravka majki, pratioca ili staratelja (one koji ne potpadaju pod kategorije iz pravilnika) u bolnici do kraja ove godine" saopšteno je iz UKC RS.

Podsjetimo, cijela priča oko plaćanja i neuslovnog smještaja roditelja bolesne djece aktuelizovana je ovih dana na društvenim mrežama nakon objave priče majke iz Banjaluke (ime poznato redakciji).  

Kako je navela majka trogodišnjeg djeteta koje često boravi u bolnici, ona svoj boravak ranije nije plaćala, ali su joj sada u UKC RS tražili 45 KM po danu. Ona je navela da, zbog gužvi majka i dijete najčešće dobiju jedan krevet, pa dijete leži, a majka sjedi na stolici. I za to traže da se plati 45 maraka.

“Majka sam djeteta koje je često u bolnici, tako smo već skoro godinu dana skoro pa svaki mjesec provela u bolnici. Do sada nisam plaćala boravak, ali sada kažu da moram. Prvo sam se obratila Fondu zdravstvenog osiguranja, zatim UKCRS, a oni su mi rekli da za sve informacije pozovem ekonomsku službu. Naravno nisam mogla ostati gluha i slijepa na ovo što se radi i preko društvenih mreža sam pokrenula inicijativu za izmjenu ovog pravila u javnim zdravstvenim ustanovama”, priča za Buku ova Banjalučanka nakon čije su objave na društvenim mrežama uslijedili brojni komentari  roditelja iz različitih gradova BiH, sa sličnim iskustvima.

Nakon ove priče pokrenuta je Inicijativa koja je usvojena, a zasad korisnice društvenih mreža mole da se aktivnosti kontrolisanja zdravstvenih ustanove prošire i na ostale bolnice u RS.

"U nekim bolnicama u RS, dnevni smještaj majki uz djecu se ne plaća. Da bi ovakva odluka bila provođena u svim bolnicama u RS potrebno je tražiti izmjenu zakona o zdravstvenom osiguranju" ističe Basara za BUKU.

 

 


Buka preporuka

Društvo

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.