Norvežani peticijom protiv Netfliksovog filma o Andersu Brejviku

Hiljade Norvežana potpisalo je peticiju protiv filma o najmasovnijem norveškom ubici Andersu Beringu Brejviku koji namerava da podrži i Filmski institut u Norveškoj.

B92 / 14. Novembar 2017

Dok se Norveška priprema da od ostrva Utoja napravi memorijalni centar zbog masovnog ubistva koje je izvršio Anders Brejvik, američki gigant Netfliks planira da snimi film o užasnom događaju.

Dve nedelje nakon što je Vegard Loken lansirao peticiju “Bez filma o Andersu Brejviku“ desetine hiljada Norvežana ju je potpisalo.

“Već smo potrošili previše poreskih kruna na budalu. Uostalom, previše je rano da se snima film o njemu jer su rane još uvek sveže“, objasnio je on za jedan norveški list dodajući da je najbolje da prođe 40-50 godina pre nego što se neko usudi na tako nešto.

Uni Espeland Markusen, jedna od preživelih, ne slaže se sa njim i kaže da je sada pravi trenutak za tako nešto.

“Ovo je film koji će na pravi način prikazati da je demokratija uspela i pokazala kakve su posledice desničarskog ekstremizma. Mislim da je ovo jako važan film. Bilo da je bioskop ili pozorište, za mene nikada nije previše rano. 22. jul će uvek biti moja lična tuga, ali i tuga čitave nacije“, rekla je.

foto: tanjug/AP
foto: tanjug/AP

Film će se bazirati na knjizi Asne Sierstad “One of us“, a još je u fazi rane produkcije. Jedino što je poznato jeste da bi ulogu Andersa Beringa Brejvika igrao Anders Danielsen Laj.

Netfliks je objavio saopštenje za javnost u kojem navodi da će se film sastojati iz tri priče: kako su se preživeli vratili u normalan život, kako je tadašnja vlast reagovala na najveći šok u norveškoj istoriji, ali i napor advokata da Andersu Brejviku obezbede fer suđenje.

Projekat koji će koštati dva miliona dolara podržava Norveški filmski institut, a snimanje počinje za nekoliko nedelja u gradu Noteroju. I ova odluka je predmet polemika budući da u ovom gradu živi nekoliko Brejvikovih rođaka.

Podsetimo, Brejvik u julu 2011, obučen kao policajac, ubio 69 osoba, mahom tinejdžera, u omladinskom kampu Laburističke partije na ostrvu Utoja, ubrzo nakon ubistva osam osoba u bombaškom napadu koji je izveo ispred vladine zgrade u Oslu.

 


Buka preporuka

Vijesti

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.