Održani protesti u Sarajevu, Tuzli i Beogradu: Aktivisti širom regije traže zatvaranje farmi krzna u BiH (FOTO)

BiH, zatvori svoje farme krzna...

Maja Isović Dobrijević / 29. Januar 2018

Regionalni protest i globalna podrška pod nazivom "Zatvorimo farme krzna u BiH" održani su juče u Sarajevu na Trgu Bosne i Hercegovine, u Tuzli pred Mercator Centrom i u Beogradu pred Ambasadom Bosne i Hercegovine. Danas, 29. januara slijedi protest u Zagrebu pred Ambasadom BiH, a istovremeno se cijeli svijet pridružio pružanjem globalne virtuelne podrške putem socijalnih mreža sa porukama "BiH, zatvori svoje farme krzna", "BiH, spasi postojeći zakon" i #FurFreeBosnia.

 Protesti se se održavaju jer će Predstavnički dom PSBiH na 56. sjednici, zakazanoj za 31. januar odlučiti da li će se postojeća zabrana poštovati ili prekršiti svi principi zakonitosti te produžiti rok zabrane za dodatnih 10 godina. Naime, zabrana uzgoja krznašica u BiH već je stupila na snagu 1. januara ove godine.

Na protestu u Sarajevu se 28. januara s početkom u 13 sati, ispred Trga Bosne i Hercegovine, okupilo se mnoštvo građana, dajući podršku Koaliciji bez krzna BiH koja je povodom protesta pozvala sve one predstavnike vlasti, koji do sada nisu, da ipak odluče poštovati zakon i odbace Izvještaj zajedničke komisije oba doma parlamenta, kojim se produžava rok zabrane do 2028. godine.

 Hrvatski rapper i aktivist za prava životinja IFEEL izveo je muzički performans, koji su slijedili svi prisutni.

Maida Šabeta iz Koalicije protiv krzna BiH apeluje da ovim putem posljednji put na sve one u Predstavničkom domu, koji se još uvijek nisu odlučili na koju će stranu stati, da poslušaju savjest i odluče u korist života, etike, životne sredine i održe našu zemlju u vrhu Evrope i ne vraćaju nas 10 godina unazad.

Maida Šabeta iz Koalicije protiv krzna BiH kaže da je ovo posljednji glas, posljednji vapaj za sve žrtve krznarske industrije u BiH, ali i u ostatku Evrope.

“Na prvom mjestu, žrtve su gotovo istrebljene činčile sa svojih prirodnih staništa, koje se na farmama drsko drže u baterijskom uzgoju - 4 ženke sa svojim bebama u jednom malom kavezu, da bi nakon toga bivale ubijane elektrokucijom, zatim kune, koje se u našoj zemlji ubijaju lomljenjem vratova. Žrtve su i građani ove zemlje, koji će zbog odgode roka zabrane trpiti kilometarske farme kuna u svojoj blizini, a sa kojih se širi nesnosan smrad, zagađuje pitka voda i uništava lokalna poljoprivreda. Sve to zbog apsurdnog odjevnog detalja koji su već odbacile mnoge velike modne kuće svijeta”, rekla je za BUKU Maida Šabeta iz Koalicije protiv krzna BiH.

Ona dodaje da je Bosna i Hercegovina jedina zemlja u svijetu koja je odlučila odstupiti od prvobitno jedne od najpozitivnijih odluka i kreće se mnogo koraka unazad.

“Zbog toga je regija, ali i cijeli svijet odlučio stati uz Koaliciju bez krzna i dići glas protiv potencijalne sramotne odluke Parlamentarne skupštine BiH”.

 

 


Foto: Maida Šabeta

 


Predlagaču izmjena i dopuna Zakona - Predragu Kožulu, obratila se "Činči" pismom u ime svih činčila, a zatim se pročitalo pismo odbjegle kune. Pisma će biti predata Predragu Kožulu uoči zakazane sjednice.

U isto vrijeme okupili su se aktivisti Koalicije u Tuzli, ispred Mercator Centra, pružajući podršku protestu u Sarajevu. Među aktivistima je i Lejla Al-Kaduri, magistrica modnog dizajna, koja je cijelu svoju karijeru posvetila humanom dizajnu, odnosno praktičnoj borbi protiv korištenja životinjskog krzna u svijetu mode.

U Beogradu se se istovremeno okupili prijatelji Koalicije bez krzna BiH - aktivisti udruženja "Sloboda za životinje" ispred ambasade Bosne i Hercegovine, pružajući podršku zabranu i životinjma.

 Aktivisti udruge "Prijatelji životinja" će se u ponedjeljak u Zagrebu okupiti ispred ambasade i predati dopis BiH ambasadorici sa apelom na Parlamentarnu skupštinu BiH da odbaci sporni prijedlog zakona.

Dok regija protestuje, aktivisti širom svijeta pružaju virtuelnu podršku kroz hashtag #FurFreeBosnia.

 Produženje roka zabrane uzgoja krznašica u BiH građanima ove zemlje donosi dolazak velikog broja farmi kuna iz Poljske, te samim tim i enormno zagađenje zraka, vode, uništenja lokalne poljoprivrede zbog učestalog bijega kuna, pad vrijednosti nekretnina i gubitak turističkog potencijala, a da pri tome neće niti jednog bosanca i hercegovca zaposliti.

Aktivisti iz BiH i čitavog svijeta nadaju se da će Predstavnički dom PSBiH donijeti pravu odluku te podržati zabranu koja je već na snazi, bez odobrenja odgode do 2028.

Podsjetimo da je BiH bila među prvim zemljama Evrope koja je zabranila uzgoj životinja radi krzna i sa ovom zabranom mogla je biti uzor cijelom svijetu, ali je tu priliku propustila.

Koalicija protiv krzna BiH tokom proteklih nekoliko mjeseci organizovali je prikupljanje potpisa za peticiju, performanse i stručne skupove da bi ukazali na značaj zatvaranja farmi krzna u BiH.

 

 

 

 

 


Buka preporuka

Društvo

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.