OKONČANA VIŠEMILIONSKA PRAVNA BITKA Grad Banjaluka pobijedio „Autoprevoz“ u slučaju „stara autobuska stanica“

Viši privredni sud u Banjaluci presudio je u korist grada Banjaluke u višegodišnjoj pravnog bitki oko zemljišta stare autobuske stanice i zgrade Muzeja savremene umjetnosti, u sporu teškom nekoliko desetina miliona maraka, saznaje "EuroBlic" u pravosudnim izvorima.

EuroBlic / 12. Januar 2018

Prema saznanjima, sudsko veće, pod predsedavanjem sudije Snježane Romčević – Tadić, uvažilo je žalbu Gradske uprave i preinačilo raniju presudu Okružnog suda iz avgusta prošle godine, koja je išla u korist „Autoprevoza“ i preduzeća „Bewo real estate“, a čiji je suvlasnik Vedran Savić, sin Čede Savića, nekadašnjeg direktor banjalučkog Zavoda za izgradnju.

- Tokom postupka, Grad je dokazao, a sud utvrdio, da je pravno valjan ugovor o regulisanju međusobnih odnosa iz 1979. godine između grada i Autoprevoza u vezi preseljenja autobuske stanice iz centra grada i da tužilac ima pravo svojine na predmetnim nekretninama- navodi se, između ostalog u presudi.

Podsetimo, sporno zemljište površine preko 22 dunuma 1968. godine od "Željeznica Jugoslavije" kupio je banjalučki "Autoprevoz", i to za potrebe izgradnje autobuske stanice. Na ovom zemljištu još 1891. godine, Austrougarska je izgradila železničku stanicu, u kojoj je danas smešten Muzej savremene umetnosti. Zanimljivo je da u Banjaluci uopšte nema originala dokumenta, odnosno ugovora, i nijedan pisani trag da je "Autoprevoz" vlasnik tog zemljišta. Original je pronađen u ŽTP-u u Beogradu i na osnovu overene kopije Okružni privredni sud doneo je prvobitno rešenje u korist "Autoprevoza".


Buka preporuka

Buka desk

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.