Otvorena prva trgovina bez prodavača i redova za plaćanje (VIDEO)

Danas je u američkom gradu Seattleu otvorena prva trgovina bez prodavača i redova za plaćanje kupljenog. Radi se o trgovini Amazon Go, koju su proteklu godinu testirali zaposlenici Amazona, a danas je otvorena za javnost.

Index / 22. Januar 2018

Kako javlja BBC, novootvorena Amazonova trgovina koristi niz kamera montiranih na stropu koje identificiraju svakog kupca te prepoznaju artikle koje biraju, čime se eliminira potreba za posebnim očitavanjem i naplatom odabranih artikala na kasi.

Svi artikli s kojima kupac napusti trgovinu automatski se naplaćuju, a tereti se kreditna kartica kupaca, koji se pri ulasku u trgovinu moraju prijaviti skeniranjem svoje Amazon GO aplikacije na pametnom telefonu.

Senzori na policama dodaju artikle na račun kako ih kupci uzimaju, odnosno brišu ih u slučaju vraćanja artikla na police.

Trgovine bez prodavača godinu dana testirali Amazonovi radnici


Koncept trgovine bez prodavača i redova za čekanje na naplatu pokrenut je u prosincu 2016. godine, ali su Amazonovu trgovinu u Seattleu dosad koristili samo zaposlenici Amazona kako bi se uvjerili da sustav zaista funkcionira, javlja BBC.

Očekivalo se da će trgovina za javnost biti otvorena i ranije, a do odgode je došlo jer je sustav imao problema s identifikacijom kupaca koji imaju slične tipove tijela, odnosno s djecom koja su vraćala artikle na pogrešna mjesta na policama.

Revolucija u maloprodaji


Radi se o svojevrsnoj revoluciji u maloprodaji s obzirom na to da je opće poznato da se kupci vraćaju u trgovine u kojima kupovinu mogu obaviti brzo i učinkovito.

BBC navodi kako će izbjegavanje dugih redova za naplatu svakom maloprodajnom lancu dati veliku prednost pred konkurencijom. Ne treba zaboraviti ni na činjenicu da se, logično, u takvim trgovinama ne moraju zapošljavati prodavači, što čini dodatnu uštedu maloprodajnom lancu.

Brian Olsavsky, direktor Amazona za financije, nedavno je otkrio kako u periodu koji dolazi planiraju otvoriti cijeli niz ovakvih trgovina.

U Hrvatskoj ima više od 20,000 nezaposlenih trgovaca

Na drugom kraju svijeta, u Hrvatskoj, javni obrazovni sustav i dalje školuje blagajnice i blagajnike, odnosno, službeno - trgovkinje i trgovce. Godišnje ih proizvodemo više od dvjesto iako se njihov broj na burzi rada broji u desecima tisuća.

U službenom biltenu Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, u Hrvatskoj je nezaposleno oko 20.000 trgovaca.

Osim Amazona, sve više različitih objekata uvodi automate za plaćanje. Čak i u Hrvatskoj oni koji ne žele naručiti kartu za kino preko interneta, danas to mogu napraviti na samoposlužnim aparatima, bez kontakta s prodavačem. Isto vrijedi i za lanac brze hrane McDonalds u kojem hranu također možete naručiti i platiti na samoposlužnim blagajnama, kao i u brojnim trgovačkom lancima.

 

 

 

Index

 

 

 


Buka preporuka

Ekonomija

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.