Pisac danas nije samo umjetnik, pisac je i društveno-angažovana osoba sa stavom i mišljenjem, on je hroničar vremena u kojem živimo

U narednom periodu ovo Udruženje organizuje Festival književnosti „Imperativ“ koji je zakazan od 30. maja do 3. juna u Kulturnom centru Banski dvor u Banjaluci.

Udruženje za promociju i popularizaciju književnosti „Imperativ“ iz Banjaluke aktivno radi od 2015. godine. Osnovni cilj Udruženja je, kao što je u nazivu navedeno, promocija i popularizacija književnosti, sa posebnim osvrtom na savremeno književno stvaralaštvo. „Imperativ“ je osnovala grupa ljubitelja književnosti iz možda malo sebične potrebe da zadovoljimo svoje kulturne potrebe organizujući razgovore sa najznačajnijim piscima iz regiona.

U narednom periodu ovo Udruženje organizuje Festival književnosti „Imperativ“ koji je zakazan od 30. maja do 6. juna u Kulturnom centru Banski dvor u Banjaluci.

Sanela Babić, iz “Imperativa” kaže da će nam tokom pet festivalskih dana najznačajnije izdavačke kuće iz regiona predstaviti svoja izdanja, a to su izdavačke kuće:  Booka, Arete, V.B.Z., Buybook, Lom, Imprimatur, Geopoetika, a od književnika već je poznato da dolaze neki od najznačajnijih pisaca iz regiona poput Ivana Tokina, Marka Tomaša, Bekima Sejranovića, Damira Karakaša, Gorana Stojičića i drugih.

“U jednom od salona Banskog dvora će biti izdavači književnosti za djecu, gdje će biti organizovane radionice, čitanje, predstavljanje pisaca književnosti za djecu. Strip-salon je mjesto koje će okupiti ljubitelje stripa. Kroz festivalske aktivnosti ćemo ukazati i na značaj tzv. digitalne književnosti, a govorićemo i o položaju pisaca u region”, rekla je za BUKU Sanela Babić.

Sve veći broj članova „Imperativa“ dokaz je da postoje čitaoci i publika koja dolazi na književne događaje, a veliki broj zanimljivih književnih događaja održan je krajem prošle godine, a Sanelu smo pitali koliko je važno na ovaj način popularisati književnost:

“Ja bih to uporedila sa muzikom. Svoj omiljeni bend možete slušati i gledati na bilo kojem mjestu. Dovoljno je samo da otvorite YouTube aplikaciju. Ali, koncert je poseban doživljaj. Tako je i u književnosti. Knjigu možete čitati gdjegod i kadgod, ali promocija je poseban doživljaj. Promocijama koje smo organizovali krajem prošle godine, skrenuli smo pažnju čitaocima na neke od najboljih savremenih pisaca regiona – Sejranovića, Tomaša, Bužarovsku i Karakaša”, kaže Sanela.

Ona dodaje da se na svakoj književnoj večeri koju su organizovali tražila stolica više.

“Neki su nam rekli da smo ih ‘ubijedili’ da počnu čitati domaće pisce. Drugi su dobronamjerno sugerisali kako da poboljšamo neke stvari. Mediji su prepoznali događaje kao značajne da o njima izvještavaju. Reakcije su odlične, a to nas obavezuje da radimo više i bolje”, ističe ona.

KUĆA ZA PISCE

Ona ističe da svi koji su bili, žele doći ponovo, ali Republika Srpska jedina u regionu nema rezidenciju za pisce.

„Imperativ“ uporedo sa festivalom koji priprema, radi na projektu „Kuća za pisce“.

“Nastojimo da kroz svoj rad promovišemo Banjaluku i sve dobre stvari koje imamo. Vid Vicko Vukelić, književnik iz Banjaluke je napisao sjajnu knjigu o banjalučkoj legendi o Safikadi. Njegovu knjigu poklanjamo piscima koji nam dodju u goste i na taj način promovišemo i našu književnu scenu i posebnost Banjaluke”, ističe Sanela.

 


Bekim Sejranović, foto: privatna arhiva

Kada je u pitanju knjievnost i pisana riječ Sanela kaže da se ona cijeni toliko da duplo više košta pjesma za novokomponovanu pjevačicu nego što ijedna izdavačka kuća može platiti honorar piscu za roman.

“Ne postoje fondovi i stipendije za autore. Književnost je, za razliku od drugih umjetnosti, svedena na entuzijazam i autora i izdavača”, ističe Sanela Babić.

Da bi došlo do veće popularnosti kvalitetne književnosti Sanela kaže da je prije svega potrebna kvalitetna književna kritika.

“U posljednjih desetak godina u regionu je stasalo mnogo odličnih pisaca. Pisac danas nije samo umjetnik. Pisac je i društveno-angažovana osoba sa stavom i mišljenjem. Hroničari vremena u kojem živimo. Nasuprot tome, jedan dio čitalaca je sklon  elitističkom pristupu književnosti”, kaže Sanela i dodaje da se može postaviti pitanje šta je danas „laka literatura“?

“Ja sam prije nekoliko dana pročitala novu knjigu Mirjane Bobić Mojsilović (koju nazivaju ‘lakom literaturom’) i ozbiljno sam se zamislila nad nekim rečenicama. A pročitala sam mnogo knjiga ‘ozbiljnih književnika’ koje me nisu takle ni rječju. Ne treba suditi. Važno je da ljudi čitaju. Nismo svi isti, pa tako ni književni ukus ne može biti isti”, kaže Sanela.

Kada je u pitanju banjalučka književna scena, naša sagovornica izdvaja ime Đure Damjanovića.

 

Foto: Sanela Babić i Bekim Sejranović, privatna arhiva

 

Sanelu smo na kraju razgovora pitali šta ona čita, na što ona odgovara da svaki dan čita Bekima Sejranovića.

“Vodim njegovu stranicu na Facebooku pa izvlačim rečenice iz konteksta i krojim citate. Živimo u vremenu citata i ostaje nam svima  da se nadamo da će neki citat potaknuti nekog nečitaoca da postane čitalac. Inače, uvijek čitam 3-4 knjige paralelno. U zavisnosti od raspoloženja i doba dana. Trenutno Lalićevu ‘Lelejsku gor’ (jer mi je u doba obavezne školske lektire bila najdosadnija knjiga ikad pročitana i sada zapravo na sebi potvrđujem neprilagođenost izbora lektira uzrastu), Hamsuna ‘Krug se zatvara’ i Dejan Tiago Stanković ‘Odakle sam bila, više nisam’”, kaže na kraju razgovora za BUKU Sanela Babić iz Udruženja “Imperativ”.

 

Vezani tekstovi:

Bekim Sejranović za BUKU: U Bosni su moji korijeni i moje djetinjstvo!

Marko Tomaš za BUKU: Narod je, jebiga, stoka

 

 

 


Buka preporuka

Tema

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.