Pitamo kandidate za odbornike u Banjaluci, a oni su odgovorili: Kako da djeca imaju više vrtića?

Pitali smo ih: Kako planirate riješiti problem prebukiranosti vrtića u Banjaluci? Kako realno povećati broj igrališta za djecu i mlade?, a ovo su njihovi odgovori

BUKA / 27. Septembar 2016

Darinka Pejić, kadidat Socijalističke partijeKao žena koja nažalost nema djecu i pored dugogodišnje borbe za potomstvo ,posebno sam senzibilizirana za pitanja koja se tiču djece. Dugogodišnji problem vrtića i to da je smještaj u vrtić "privilegija"   ne mogu da prihvatim.Borimo se sa problemima nataliteta,  a ne obezbjeđujemo uslove za smještaj djece. Prilikom izgradnje stambenih objekata za kolektivno stanovanje uvela bih obavezu investitoru da predvidi i prostor za organizovanje vrtića. Odnos javne ustanove za predškolsko vaspitanje , grada , investitora,  regulisali bi aktima na zadovoljstvo svih učesnika u procesu. Ovo može biti realizovano i ako više investitora na jednoj široj lokaciji grade objekte  da ovaj prostor zajednički finansiraju.


Maja Dodig kandidat za odbornika SNSD-a, pod rednim brojem 23Otvaranjem novih vrtića i proširivanjem postojećih – primarno u postojećim školskim objektima sa viškom prostora. Izgradnja dječijih i sportskih igrališta za mlade.  Prilikom nove izgradnje u skladu sa Zakonom o prostornom uređenju , svaki novoizgrađeni objekat na predviđenoj parceli za gradnju, treba da ima minimalno 20 % zelene površine sa jasnom strategijom planiranja.
Željko Majdandžić, 19. Na listi PDP-a


Prebukiranost u vrticima moze se rijesiti na nacin da prazni  gradski prostori zadovoljavajuce kvadrature se pretvore u vrtice,  moguce da investitorima grad otpise pojedine takse u zamjenu za prostore u istim zgradama koje bi najmjenili za vrtice. Problem se moze rijesiti i subvenciranjem djela razlike cijene izmedju privatnih i drzavnih vrtica, tako bi svi roditelji mogli da placaju istu cijenu vrtica i povecala bi se konkurentnost sto bi direktno uticalo na poboljsavanje uslova boravka djece u tim ustanovama. Imamo najvecu cjenu boravka djece u vrticu u odnosu na region pa je potrebno i  smanjiti cijenu boravka za 2,3, dok za 4 i vise djece iz iste porodice bi bilo besplatno, time bi dali i jednu od niza potrebnih podrski za povecanje nataliteta. Pored toga napominjem da bi se veliki problem rijesio i transparentnom upisnom politikom djece sto sada nije slucaj.  Broj djecijih igralista se moze povecati na principu koji sam naveo za  zelene povrsine a i da se jasno zna na koliko m2 objekata ili broj stanovnika se mora napraviti djecije igraliste pa necemo imati slucajeve poput novog Borika gdje djeca imaju 3m2 zelene povrsine u saksijama a igraliste zamjenjeno stubistem zgrade ili eventualno rijetko praznim parking mjestom.


Dejan Lolić, SDS,  kandidata za odbornika Banjaluke pod rednim brojem 12


Centar za predškolsko vaspitanje i obrazovanje u gradu ima 22 vrtića a u gradu ima još 24 privatna vrtića.
Cijena cjelodnevnog boravka u Banjalučkim vrtićima košta 165Km za jedan mjesec što je za današnje uslove preskupo pogotovo kad se zna da je u regionu to dosta jeftinije, u Beogradu to isto košta 80 KM dok u Zagrebu košta 75 KM. Omogućiti uslove da se u javno privatnom partnerstvu izgrade novi vrtići.


Radenko Puzić, Kandidat za odbornika u Skupštini grada Banja Luka po rednim brojem 4. na listi NDP-Dragan ČavićNajbrže i najjednostavnije rješenje ovog problema jeste da se omogući javno-privatno partnerstvo, jer postoji velika potražnja za mjestima u vrtićima i postoje kapaciteti koji se mogu odmah popuniti.
Po   pitanju   igrališta,   graditi   mini   igrališta   kakva   postoje   u   razvijenim evropskim gradovima, od dječijih do sportskih. Nisu potrebna velika ulaganja, a upravo zbog ekonomičnosti, moguće je pokriti čitav grad.


Budimir Balaban nosilac liste Demokratskog narodnog saveza


Izdvajanje Grada ostaje nepromijenjeno- 4.124.340 KM (nema novog opterećenja na budžet)
-    Usvojiti ekonomsku cijenu vrtića - onu koja je na tržištu realna, a to je 280 KM
-    Dodijeliti subvenciju svakom djetetu (u privatnoj i javnoj ustanovi)  u iznosu od 122 KM
-    Roditelj umjesto dosadašnjih 165 KM uplaćuje 158 KM
-    Za isti novac koji se i danas izdvaja upisati 1.500 djece više, odnosno 3.583 koliko ih danas čeka na upis prema zvaničnim podacima Centra za predškolsko vaspitanje
-    Izvršiti reorganizaciju javnih vrtića
-    Otvoriti mogućnost privatnom sektoru da investira u izgradnju i poslovanje novih vrtića, uz otvaranje preko 130 novih radnih mjesta.


Dr Željko Vaško, kandidat Saveza nacionalnih manjina Republike Srpske za odbronika iz reda nacionalnih manjina u Skupštini Grada Banja Luka.Omogućiti i stimulisati otvaranje privatnih vrtića. Manji vrtiću za manje grupe djece mogu se otvarati i u većim kućama, bez potrebe velikih investicionih ulaganja u izgradnju objekata, a one koji žele da započnu taj biznis prekvalifikovati ukoliko nemaju potrebno obrazovanje i iskustvo.


Snježana Stanković, nezavisna kandidatkinja za Skupštinu grada

Prvo je potrebno pozabaviti se statistikom i istraživanjem.Da li iko zna koliko djece živi, koje je starosne dobi u određenom dijelu grada i određenom broju ulica. Lokalana zajednica može napraviti registar, evidenciju djece kao i registar vrtića .Potrebno je samo upariti djecu i vrtiće i zabraniti “šetanje roditelja i djece u smislu da se djeca sa jednoga kraja grada dovode u drugi iz bilo kakavih razloga”. Poznato je da je Lauš najveće naselje u Banja Luci a ima samo jedan vrtić .Umjesto što na svakom ćošku niču stambene zgrade moraju se graditi vrtići u skladu sa brojem djece po zonama grada.Finansiranje izgradnje pored sredstava grada bi bile i “donacije” kompanija i privrednih subjekata


Bogdan Marjanović, nezavisni kandidat za odbornika u SG Banja LukaU svakoj MZ gdje postoji osnovna škola potrebno je imati najmanje jedan vrtić, te u pojedinim dijelovima grada više njih u skladu sa brojem stanovnika na tom području. Takođe, u svakoj MZ potrebno je adaptirati postojeća i/ili izgraditi nova igrališta za djecu i mlade, te obavezati izvođače radova da pri izgradnji svakog novog niza zgrada moraju planirati vrtiće i igrališta (kao što je to slučaj sa potrebnim brojem parking mjesta).
Zoran Vrućinić, Nezavisni kandidat za odbornika u Gradu Banja Luka iz reda nacionalnih manjinaProblem prebukiranosti vrtića u Banja Luci je nastao kao posledica intresa građevinskih lobija koji su posljednjih decenija napravili pravi građevinski, a samim tim i infrastrukturni haos, podređujući svu javnu izgradnju interesima nekolicine ljudi.  Da se u urbanističkom planiranju čuo glas mjesnih zajednica i građana  sigurno je da danas ne bi imali problem prebukiranosti vrtića. Širenje i urbanizacija grada moraju imati snažnu podršku u smislu obezbeđenja, optimalne infrastrukture u vidu škola, vrtića, ambulanti i komunalnalija kao do ovih i sličnih problema ne bi dolazilo. Danas se mora obezbjediti dostupnost vrtića svoj djeci kroz adekvatnu analizu i plan obezbjeđenja mjesta u vrtićima svoj djeci bilo kroz javnu ustanovu ili privatne vrtiće. Prije svega obnoviti postojeća igrališta, i pristupiti izgradnji novih, ali ravnomjerno u svim djelovima grada, a ne samo u centru, na gradskom građevinskom zemljištu, ili kupovinom parcela od pojedinaca na kojima bi ista bila i izgrađena.
Nikola Popović, kadnidat na listi NDP-Dragan Čavić pod rednim brojem 24

 

 

Realna je prebukiranost vrtića u Banjoj Luci, svake godine liste čekanja su sve duže i duže. Rješenje vidim u javno-privatnom partnerstvu, tako da cijene vrtića i u privatnim i državnim budu jednake, i to manje od postojećih. Samim tim stimulisali bismo otvaranje novih privatnih vrtića i novih radnih mjesta.
Povećanje igrališta je moguće izgradnjom višenamjenskih igrališta u svakom naselju. To su igrališta koja nisu skupa za izgradnju, a svako naselje treba da ih ima. Postojeća igrališta, javna a i školska moraju da se obnove, i da se bolje održavaju.Na potezu između Paprikovca i Petrićevca ima jedna brana, koja nije u funkciji. Predložiću da se na tom mjestu izgradi park za mlade i za ekstremne sportiste. Brana da služi kao šetalište, prednja strana brane da se pretvori u vještačku stijenu, ispod brane da bude crosfit teretana, a sa zadnje strane da bude freestyle park za skate i rolere. Banja Luka nema takav park, i mislim da bi bio pravi pogodak.


Vedranko Špirić, nosilac Prve stranke za BanjalukeOtvaranjem I stimulisanjem privatnih vrtića koji ispunjavanjem standarda mogu trajno riješiti probleme. Igrališta postojeća treba sanirati I vratiti djecu I omladinu na njih. Onda razmišljati o izgradnji novih .Igor Vidović


-    iskoristiti slobodne kapacitete u školama, na osnovu snimljene situacije to je oko 3.000 slobodnih mjesta na 1.500 djece koja čekaju mjesto u vrtiću..ovim bi se zaposlio dodatni kadar pedagoga kojih se veliki broj vodi na birou..
-    iskoristiti i napuštene manje objekte u vlasništvu Grada u koje ne treba puno ulagati..primjer tome su i dvije zgrade koje su korištene u jednom projektu sa višečlanim porodicama, u Lazarevu a već 4 godine se ne zna njihova namjena i zjape prazne..drugi loš primjer neorganizovanosti Grada,škole i mještana je stara kuljanska škola koja je imala 4 učionice i bila uslovna za ovakve potrebe..sada je to devastirana površina, neugledna površina od koje svi okreću glavu.
-    za igrališta je sličan odgovor kao i za povećanje zelenih površina..radilo bi se u 3 faze..prva predviđa snimanje svih neuređenih javnih zelenih mikrolokacija, koje bi se uredile košenjem i valjanjem..ako su djeca zainteresovana koristiti tu površinu u drugoj fazi ide asfaltiranje a u trećoj ograđivanje..prva faza bi imala za cilj da pokrije što više ovih lokacija po gradu a naredne bi bile uslovljene korištenjem istih..danas imamo na nekim mjestima prazna igrališta baš zbog ove nezainteresovanosti


Amir Smailagić, kandidat za odbornika nacionalnih manjina


Smatram da u našem gradu treba još više vrtića jer ih je malo. Igrališta za djecu proširiti na području grada i što ima zelenih površina ostaviti tako da regulacionim planovima ne bude dozvoljena nova gradnja betonskih površina.

 

 


Buka preporuka

Izbori u BiH

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.