Političari ignorisali struku i ekologe: Farme krzna ostaju u BiH do 2028.

U vrijeme kada druge zemlje u potpunosti zabranjuju farme krznašica i kada modna industrija odlučno odustaje od korištenja prirodnog krzna, Bosna i Hercegovina nazaduje, slabi svoje zakone, izlazi u susret prljavom krznaškom lobiju...

Maja Isović Dobrijević / 09. Novembar 2017

Političari su juče u Parlamentu BiH glasali izmjene Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja što znači da farme krzna u našoj zemlji i dalju sve do 20118. godine.

Podsjetimo da su farme krzna trajno trebale biti zatvorene od 1. januara 2018. godine, ali je lobi za farme bio jači i uticajniji od brige za ekologiju.

Maida Šabeta iz Koalicije protiv krzna BiH rekla je da ovo nije kraj rada Koalicije i da je ovo početak nove borbe.

 "Jako je važno spriječiti da budemo jedina zemlja Evrope koja dozvoljava uzgoj životinja radi krzna, pa i time spriječiti ekološku katastrofu naše prelijepe zemlje", rekla je Maida Šabeta za BUKU.

Podsjetimo da je Šabeta ranije za BUKU rekla da ne postoji službeni registar farmi krzna u BiH, a neslužbeni podaci sa kojima Koalicija raspolaže govore da na teritoriji BiH ima oko 60 farmi kuna i činčila.

Nataša Crnković iz Centra za životnu sredinu iz Banjaluke
kaže su izglasane izmjene Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja sramotne za naše društvo.

 "To je bez dileme nekoliko koraka unazad, nakon što smo bili jedna od prvih zemalja u Evropi koja je zabranila uzgoj životinja zbog krzna. Ovdje svakako nećemo stati i nastavićemo podržavati Koaliciju bez krzna, skupa sa mnogim drugim organizacijama i pojedincima. Ova izmjena zakona jasno pokazuje kako je jak lobi krznarske industije. Međutim, kako su pokrenute izmjene ovog zakona, nadamo se da će se uskoro pokretati nove izmjene, od strane organizacija i građana koji shvataju da je industrija proizvodnje krzna od životinja jedna od najokrutnijih i najotrovnijih", rekla je Nataša Crnković za BUKU.

Ona kaže da obzirom na slabo provođenje zakonskih obaveza u pogledu zaštite životne sredine, možemo očekivati probleme kojima građani već i danas svjedoče, a koji se tiču zagađenja od strane farmi krznašica.

 "Nadamo se da toga neće biti, ali ćemo biti odlučni i spremni da zaustavimo ne samo zagađenje, nego i generalno rad svih farmi koje ubijaju životinje radi krzna. U vrijeme kada druge zemlje u potpunosti zabranjuju farme krznašica i kada modna industrija odlučno odustaje od korištenja prirodnog krzna, Bosna i Hercegovina nazaduje, slabi svoje zakone, izlazi u susret prljavom krznaškom lobiju i ponovo postaje jedna od onih zemalja gdje sve može da se dozvoli i dogovori, gdje su interesi šire zajednice na zadnjem mjestu, a na prvom privatni", poručuje Nataša Crnković.

Podsjetimo da je BiH bila među prvim zemljama Evrope koja je zabranila uzgoj životinja radi krzna i sa ovom zabranom mogla je biti uzor cijelom svijetu, ali je tu priliku upravo propustila.

Koalicija protiv krzna BiH tokom proteklih nekoliko mjeseci organizovali su prikupljanje potpisa za peticiju, organizovali su performanse i stručne skupove.

 Izmjene ovog zakona sada su podržane u dva različita teksta u dva doma te je za usaglašavanje zakona formirana Komisija koju će iz Doma naroda predstavljati Safet Softić (Klub Bošnjaka - SDA), Ljilja Zovko (Klub Hrvata - HDZBiH) i Darko Babalj (Klub Srba - SDS).

 

 

 

 


Buka preporuka

Buka desk

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.