Porođaj u svemiru za šest godina realnost?

Iako zamisao o porođaju u svemiru zvuči kao zaplet iz nekoga naučno-fantastičnog filma, naučnici vjeruju da bi on za šest godina mogao postati realnost, pišu britanski mediji.

BUKA portal / 29. Oktobar 2018

Firma SpaceLife origin" objavila je da planira poroditi prvu bebu u svemiru 2024. godine i da za to traži volontere, pišu britanski mediji.

Kees Mulder, direktor i osnivač firme smatra da, ako čovječanstvo planira postati multiplanetarna vrsta, mora naučiti kako se razmnožavati u svemiru.

Iz firme kažu kako kane stvoriti svojevrstan "svemirski inkubator", koji će se u orbitu s jajnim stanicama i spermom lansirati 2021. godine.

Kad se nađu u svemiru, embriji će se početi razvijati, premda pojedinosti o cijelom procesu još nisu u potpunosti jasne. Nakon četiri dana, inkubator bi se trebao vratiti na Zemlju gdje se odvijaju stvarna trudnoća i porođaj. Firma porod prve bebe u svemiru planira 2024.

Njezin portparol je rekao da bi, tijekom misije koja će trajati između 24 i 36 sati, žena trebala roditi izvan Zemlje, u pratnji dobro obučenog i visokokvalitetnog medicinskog tima.

Pažljivo pripremljen i nadziran proces predvidjet će sve potencijalne rizike za majku i dijete, slične zapadnjačkim standardima kakvi postoje na Zemlji, pojasnio je portparol.

 

 


Buka preporuka

Nauka i tehnologija

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.